Let op: Kattenziekte uitbraak Haarlem!

Dierenartsen roepen op voor vaccinatie na uitbraak kattenziekte

Kittens overleden door virus

ZANDVOORT – In Dierentehuis Kennemerland in Zandvoort is een aantal kittens overleden aan een besmettelijk virus. Dierenartsen roepen op niet ingeënte katten te laten vaccineren.

De oproep geldt voor alle katten in omgeving Kennemerland. Het gaat hierbij om de standaardvaccinatie die dierenartsen aanraden iedere drie jaar te laten doen. Ingeënte kittens vanaf zestien weken oud en volwassen katten die in de afgelopen drie jaar een vaccinatie hebben gehad, zijn al beschermd.

Het zogenoemde Feline Panleukopenievirus wordt vooral verspreid van kat op kat, maar kan maandenlang overleven buiten het dier. Ook katten die alleen binnenshuis leven kunnen dus met het virus in aanraking komen. Besmette katten zijn lusteloos, sloom, onderkoeld en willen niet meer eten. Na besmetting kan de kat binnen enkele uren al overlijden. Vanwege een lagere weerstand treft de ziekte vooral kittens, maar ook volwassen katten zijn vatbaar.

Herman Egberink, viroloog van de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, onderstreept het belang van de vaccinatie. ,,Het is geen geldklopperij van dierenartsen. Uitbraken van de kattenziekte komen de laatste jaren steeds vaker voor en besmette katten overleven de ziekte meestal niet of alleen met intensieve zorg. Een vaccinatie kan verdere verspreiding voorkomen en biedt zo'n drie jaar lang bescherming.''

Het virus is erg hardnekkig en niet makkelijk uit een eenmaal besmette omgeving weg te halen. Vanwege de uitbraak van het virus gaat de open dag van Dierentehuis Kennemerland op 7 oktober dan ook niet door. De ziekte is al buiten het asiel gesignaleerd en de dierenbescherming vind het risico op verdere verspreiding te groot.

Een vaccinatie kost zo'n vijftig euro per kat.

 

Bron: Haarlems Dagblad 29 september 2012

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.