Kerato Conjunctivitis Sicca, droge ogen

Keratoconjunctivitis Sicca, droge ogen

Bij Keratoconjunctivitis Sicca produceren een of beide ogen geen of te weinig traanvocht, waardoor het oog niet voldoende vochtig wordt gehouden. Dit kan komen door een beschadiging van de traanklieren, ook kan het optreden na het toedienen van bepaalde medicatie. Een immuunstoornis kan ook een verminderde traanproductie geven. De aandoening komt vaker voor bij bepaalde rassen. De traanproductie kunnen we met behulp van een Schirmer Tear Test (STT) meten.
Stofdeeltjes en bacteriën, die normaal door het traanvocht worden afgevoerd, geven nu een chronische irritatie van het bindvlies en het hoornvlies. Het bindvlies (wat normaal wit is) wordt hierdoor geprikkeld en rood, het hoornvlies kan blauwwit worden.

Behandeling

  • Als eerste moet het oog gereinigd worden, dit kan door te spoelen met handwarm uitgekookt water.
  • Als er te weinig traanvocht is, moet het oog vochtig gehouden worden met behulp van een kunsttraan.
  • Met een traanklier stimulerende oogzalf zullen we proberen om de traanklieren weer aan te zetten tot het produceren van (voldoende) traanvocht.
  • Tevens moet een mogelijke bacteriële infectie zoveel mogelijk tegen worden gegaan.

De traanklier-stimulerende zalf moeten minimaal 6 weken gegeven worden om te zien of de traanklier weer zelf kan gaan produceren. In de tussentijd dient u regelmatig op controle te komen zodat wij kunnen controleren of de traanklierproductie inderdaad omhoog gaat.

Druppels en zalf dient u toe met de ene hand steunend op de kop van het dier, terwijl de neus omhoog gehouden wordt door de andere hand, waarbij uw hond/kat naar het plafond kijkt.
Het tuitje van het flesje of van de tube houdt u ongeveer 3 centimeter boven de oogbol, daarna laat u een druppel of een klontje zalf op de oogbol vallen. Zorg ervoor dat het tuitje nooit contact maakt met het oog.

Volgens het nieuwe diergeneesmiddelenbesluit en de diergeneesmiddelenregeling is het verboden om merknamen van diergeneesmiddelen, die alleen bij een dierenarts en niet in een dierenwinkel verkrijgbaar zijn op het internet te vermelden. Uw dierenarts mag het wel mondeling aan u doorgeven.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.