Reizen

De meeste katten zijn niet bijzonder gelukkige reizigers. Ze zijn vaak sterk gehecht aan hun eigen territorium en voelen zich erg kwetsbaar wanneer ze zich ergens anders bevinden.
Als u uw kat mee wilt nemen in de trein, auto of vliegtuig, dan moet u er zeker van zijn dat uw kat veilig en comfortabel in een geschikt reismandje zit en haar hier tot het eind van de reis in laat zitten, omdat katten in paniek kunnen raken en dan wegrennen. Natuurlijk zijn er ook katten die vaak reizen met hun eigenaar en niet in paniek raken in een nieuwe omgeving, er zijn echter maar weinig van deze katten.

Gebruik van het reismandje

Voor katten betekent het gebruik van het reismandje meestal een bezoek aan de dierenarts, dus ze zijn vaak niet zo enthousiast om erin te gaan. Neem voor de reis ruim de tijd om de kat te laten wennen aan het reismandje of de bench. Zorg ervoor dat het een aangename plek wordt. Voer de kat traktaties als ze er eenmaal in zit en zorg dat er een dekentje of kussen met hun vertrouwde geur aanwezig is. Laat de deur open en moedig de kat aan om in en uit te lopen en om erin te slapen. Daarna, als de kat vertrouwd is aan de reismand, het deurtje sluiten en met de kat voorzichtig door het huis lopen. Pas wanneer dit goed gaat kunt u proberen om de kat met mand en al in de auto te zetten. Ook hier is het belangrijk dat de kat vertrouwd raakt met de nieuwe omgeving. Hierna kunt u voorzichtig een stukje gaan rijden. De kat leert zo dat de reismand geen onaangenaam ding is en dat het niet beangstigend is om in de auto te zitten. 
Als u meerdere katten heeft is het beter om ze aparte reismandjes te geven, omdat deze een betere luchtdoorstroming toestaan, ze meer ruimte hebben en minder kans hebben op oververhitting. Zelfs de beste vrienden kunnen gestrest raken gedurende een reis en op een rare, gespannen manier met elkaar omgaan. Aparte reismandjes zullen eventueel letsel voorkomen. Zorg er wel voor dat ze elkaar kunnen zien en horen, waardoor ze zich wat comfortabeler en gesteund voelen.

Reizen met de auto

Het kan erg gevaarlijk zijn om een kat los in de auto te laten zitten. Dit kan niet alleen een ongeluk veroorzaken doordat ze verstrikt raakt met de bestuurder, maar als een raam of deur wordt geopend of een ongeval heeft plaatsgevonden, kan de kat ontsnappen en verdwaald raken. 
U zult moeten investeren in een reismandje dat sterk is en gemakkelijk schoon te maken is mocht de kat urineren, poepen of ziek worden tijdens de reis. Plaats het reismandje ergens waar het veilig staat als u plotseling moet remmen, maar waar het een goede luchtstroom heeft, dat wil zeggen niet onder andere bagage stukken achter in de auto. Zet de kat nooit in de kofferbak neer. U kunt het reismandje achter één van de voorstoelen zetten of de veiligheidsgordel gebruiken om ervoor te zorgen dat het mandje veilig op de (passagiers)stoel blijft staan.

Reizen met het vliegtuig

Als u van plan bent om met uw kat per vliegtuig te reizen, dan moet u dit van tevoren goed plannen. U hebt de keus uit een aantal luchtvaartmaatschappijen en de manier waarop ze uw kat vervoeren kan invloed hebben op uw keuze. De meeste luchtvaartmaatschappijen staan het niet toe om katten samen met hun eigenaren te laten reizen, ze moeten in een speciaal gedeelte van het laadruim dat verwarmd is en onder druk staat. Het reizen gaat met de meeste katten prima, maar het is niet verstandig om met een drachtige kat of kittens jonger dan drie maanden te reizen. Bedenk ook dat niet alle vluchten een vergunning hebben om dieren te vervoeren, dus het kan zo zijn dat de kat met een andere vlucht moet reizen dan u. 
Boek indien mogelijk, een rechtstreekse vlucht voor de kat zodat ze niet hoeft te wachten in een erg warm of juist koud land. De International Air Transport Association Standards (de Standaard van de Internationale Vereniging voor Luchtvaarttransport) zegt dat een reismand of bench groot genoeg moet zijn om in te kunnen staan en het moet mogelijk zijn om er gemakkelijk in rond te kunnen draaien. Neem contact op met afzonderlijke luchtvaartmaatschappijen over wat zij noodzakelijk achten.

Kijk op de website van schiphol voor meer informatie en handige links.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.