Flexi rollijn

De flexi rollijn is een uittrek lijn waarbij de hond een vrije uitloop heeft van zo een meter of acht. Als ik om mij heen kijk, gebruiken heel veel mensen deze lijn. Je hond heeft meer vrijheid dan aan een kortere lijn. Er zitten echter nog al wat haken en ogen aan het gebruik van de flexi rollijn.
Hieronder heb ik voor- en nadelen voor u op een rijtje gezet.

De voordelen:

  • De hond is aangelijnd.
  • Een flexi lijn geeft de hond meer vrijheid als uw hond niet kan loslopen.

En dit waren dan de voordelen. Het klinkt misschien wat negatief, maar ik heb teveel ongelukken zien gebeuren met een flexi rollijn. En zeker bij de wat grotere/zwaardere honden.

De nadelen:

  • Op de flexi rollijnen zit een zogenaamde lockknop, als deze echter weigert, kan het gebeuren dat de hond verder doorrent dan de bedoeling is en uw schouders en de nek van de hond een klap krijgen, op het moment dat hij aan het eind van die acht meter is.
  • Uw hond leert niet dat hij niet mag trekken, hij loopt immers altijd aan een strakke lijn.
  • De hond kan opeens wegrennen, als u niet bijtijds de stop erop heeft gezet, kan de hond u omver trekken
  • De hond kan verstrikt raken in de flexi lijn, als hij bijvoorbeeld de bosjes in loopt en daar enkele keren om iets heen draait.
  • De lijn kan losschieten van de haak; door zijn oprolsysteem komt hij met een vaart terug uw richting op. Bij een kennis van mij gebeurde dit en hij heeft hierdoor behoorlijke schade aan zijn gezicht opgelopen.
  • Als het koord/band/riem om uw vinger slaat of achter een ring blijft hangen dan kan het, met een harde ruk aan de lijn, lijden tot ernstige verwondingen aan je hand. Een leverancier van deze flexi lijnen raadt aan als u met uw hond gaat wandelen, uw ringen af te doen en stevige handschoenen aan te trekken om schade aan uw handen te voorkomen. Dit zegt toch wel iets!
  • Spelen aan de flexi lijn kan gevaarlijk zijn voor de spelende honden. De band van de flexi lijn kan om poten en nekken van andere honden (en uw eigen hond) heendraaien. Omdat honden in uw spel zeer wild kunnen zijn, kunnen er ernstige verwondingen optreden.

Ik raad het gebruik van een flexi rollijn dan ook niet aan. Beter is het om uw hond dusdanig te trainen dat hij zonder de flexi rollijn los kan lopen. Wandelt u gewoon in de bebouwde kom, dan is een lijn van 1,80 m lang genoeg om lekker te wandelen.

Marie Louise van Gastel, hondengedragsdeskundige

flexi-rollijn

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.