Dermatologie

De dermatologie houdt zich bezig met het onderzoek en de behandeling van dieren met huidziektes, inclusief problemen van de vacht, de nagels en de oren. Huidproblemen komen bij alle diersoorten en op elke leeftijd voor. De huid is het grootste orgaan van het dier.

Jeuk, pijn en ontsteking van de huid kunnen het dier en de eigenaar heel veel last bezorgen. Maar ook bij lichtere klachten als kale plekken, een schilferige huid of pukkeltjes, is behandeling vaak gewenst en mogelijk!

Aandoeningen als allergieën, huidparasieten of infecties kunnen huidklachten veroorzaken. Omdat elke ziekte zijn eigen behandeling vereist, is het belangrijk om uit te zoeken met welke huidziekte uw dier te maken heeft. De klachten kunnen variëren, net als de oorzaken.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek van een patiënt met een huidprobleem stellen we u een aantal vragen om een goed beeld van de klachten te krijgen:

  • Hoe lang bestaan de klachten al?
  • Op welke plaatsen uiten de klachten zich?
  • Verbeteren ze of verergeren ze?
  • Variëren de klachten met het seizoen?
  • Heeft uw dier jeuk?
  • Zijn er andere dieren of mensen met vergelijkbare huidklachten (sommige huidproblemen zijn besmettelijk voor dier en mens)?

We inspecteren de huid grondig in combinatie met aanvullend onderzoek (zoals microscopisch onderzoek, schimmelonderzoek en allergietesten). Zo kunnen we snel de meeste huidaandoeningen diagnosticeren en behandelen. Vaak biedt een speciaal dieet de oplossing of in ieder geval ondersteuning bij een huidprobleem.

 

parasiet

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.