Trimmen van uw kat

Helaas kunnen we op dit moment geen katten trimmen. Penny zal naar verwachting tot oktober afwezig zijn en Gwen is met zwangerschapsverlof.

Trimmen kat in de kattentrimsalon

Wij hebben de kennis en alle middelen in huis om uw kat goed te kunnen trimmen (kammen, ontklitten en scheren) in onze kattentrimsalon. Iedereen weet dat je een hond naar de trimsalon kan brengen, maar voor katten is trimmen nog niet zo'n bekend fenomeen. Toch hebben veel katten baat bij een goede trimbeurt en steeds meer mensen vinden hun weg naar de trimsalon om hun kat te laten trimmen. Er zijn echter maar weinig trimsalons waar dit mogelijk is. Katten zijn nu eenmaal anders dan honden in de omgang, maar ook in de behandeling die ze nodig hebben.

Helaas vinden veel katten het niet fijn om gekamd te worden, omdat ze er niet mee grootgebracht worden. 

Waarom zou u uw kat laten trimmen in onze kattentrimsalon?

  • Uw kat heeft last van klitten?
  • U heeft last van al die losse haren in huis?
  • Uw kat heeft geregeld last van haarballen
  • Het lukt uw (oudere) kat niet meer om zelf zijn vacht te onderhouden.
  • Voor katten met overgewicht of pijn aan hun gebit is het soms zelfs onmogelijk om zelf de vacht te verzorgen. Hierdoor ontstaan er klitten.

Klitten kunnen erg pijnlijk zijn, waardoor aaien, lopen en wassen vervelend is. Als de kat van zijn klitten is verlost zal hij ook snel opknappen. De kat wordt weer speels, wil weer geaaid worden, heeft weer plezier. Regelmatig de vacht verzorgen in de kattentrimsalon is dus absoluut geen overbodige luxe.

Preventief trimmen

Uw kat kan ook preventief worden gekamd en geplukt, zodat hij bijna niet meer verhaart. Dit betekent veel minder stofzuigen, heerlijk toch?

Laten katten zich trimmen in onze trimsalon?

De meeste katten laten zich bij ons makkelijker behandelen dan thuis. De vreemde omgeving en de behandeling door een onbekend persoon maken indruk op de kat. Sommige katten laten zich echter niet behandelen. Als het niet anders kan, wordt de kat onder een roesje of narcose gebracht. Dit gebeurt altijd onder begeleiding van de dierenarts en alleen met uw toestemming.

Waar bestaat de trimbehandeling precies uit?

We kunnen katten:

  • kammen
  • plukken
  • of scheren
    Soms is een combinatie nodig van kammen en scheren. Het is namelijk niet altijd mogelijk om alle klitten eruit te kammen. Soms is dit gewoon te pijnlijk voor de kat.

Plukken van de kat

De vacht van een kat bestaat voor het grootste gedeelte uit onderwol. Zeg maar het ondergoed. Dit is het pluizige haar dat er altijd wat dof uitziet. De plukken haar die u in uw huis vindt, komen uit de onderwol.
Een gezonde kortharig kat lukt het vaak nog wel om de onderwol er uit te krijgen door te wassen. U ziet dit bijvoorbeeld doordat de kat meer haarballen uitbraakt, maar ook bij deze katten kunnen er klitten en vervilting ontstaan. Een langharige kat heeft hier echter veel meer moeite mee. Als deze katten in de rui gaan, kunnen ze dat niet bijhouden met wassen en vaak lukt het met kammen niet goed omdat de kam niet diep genoeg in de vacht doordringt. Er kunnen dan klitten ontstaan die pijnlijk zijn voor de kat. De klitten kunnen zelfs helemaal vervilten. De kat laat zich dan niet meer kammen en soms ook niet meer aaien. De klitten trekken aan de huid en dat is pijnlijk bij lopen, liggen en wassen.

De langharige kat moet dan ook een handje geholpen worden door zijn vacht te 'plukken'. Het plukken van de onderwol heet ontwollen.

trimmen-van-uw-kat

Hoe vaak kan mijn kat geplukt worden?

De onderwol komt bij kortharige katten elke drie maanden terug, wat betekent dat deze katten elke drie maanden kunnen worden geplukt en gekamd. Bij langharige katten duurt het langer voor de onderwol weer is aangegroeid, daarom mogen langharige katten maar 2 keer per jaar worden geplukt. Als een kat op tijd geplukt wordt, zal de vacht niet meer in de klit raken. Bij oude en zieke katten kunnen we soms al om de 2 maanden plukken.

Hoe gaat het in zijn werk?

Zowel langharige als kortharige katten worden met speciaal daarvoor bestemde kammen gekamd. Hierna worden nog overgebleven haren geplukt. Als de kat van zijn onderwol is ontdaan, kan de kat gewassen worden als dit nodig is of als u als eigenaar dat graag wilt. Dit gebeurt in een speciale kooi. Bijna alle katten laten dit prima toe. Na het drogen van de vacht wordt deze nog een keertje goed doorgekamd en dan kan de kat weer mooi en fris mee naar huis. Dit alles gebeurt altijd zonder narcose. Als de kat onder narcose moet voor het trimmen, wassen we liever niet in verband afkoeling.

Trimmen met de jappyland

De jappyland is een systeem wat wordt aangesloten op een afzuigsysteem, dit kan een stofzuiger zijn. De jappyland zelf bestaat uit een bak met een filter waar de stofzuiger op wordt aangesloten. Er wordt een lange slang aangekoppeld waar 2 verschillende kammen op kunnen. De stofzuiger staat in een andere ruimte zodat de kat het geluid niet hoort en niet bang wordt. Doordat er een zuigend effect ontstaat wordt de kat tijdens het kammen 2 keer zo snel van alle losse haren ontdaan. Hierdoor duurt de behandeling aanzienlijk korter en dit is weer prettiger voor de kat.

Bij katten met veel klitten is de jappyland niet geschikt omdat het kammen dan extra pijnlijk is.
We gebruiken de jappyland bij zowel langharige als kortharige katten.

jappyland-trimmen-kat

Scheren van de kat

Scheren kan zowel bij langharige als bij kortharige katten nodig zijn, als hun vacht vervilt is of als ze veel klitten hebben. In praktijk zijn het wel vaker de langharige katten die geschoren moeten worden. Wij proberen de kat niet helemaal kaal, maar kort te scheren.
We scheren de kat vaak als een leeuw, hij houdt dan zijn kraag, die kan lang of kort worden afhankelijk van wat u graag wilt. De haren op de voorpoten vanaf de ellebogen en de achterpoten vanaf de hakken blijven behouden evenals de haren op de staart. De staart wordt uitgekamd en de poten worden in model geknipt of geschoren als er veel klitten in zitten.
De haren op de kop worden in een rond model geknipt of als een leeuwtje.

Er zijn ook katten die geschoren worden zonder dat deze in de klit zitten, bijvoorbeeld omdat een eigenaar het fijn vindt als de kat minder haar verliest, het erg warm is, de kat vaak haarballen braakt of omdat het lastig is om de vacht te verzorgen.
Ook een kat die is geschoren gaat meestal daarna in bad. Dit is om de huid weer even wat lucht te geven. Na het drogen van de kat wordt de staart en de kop nog een keertje goed doorgekamd. Droog en fris gaat de kat weer mee naar huis. Het scheren gebeurt meestal zonder narcose.

Hoe vaak kan mijn kat geschoren worden?

Het is heel erg afhankelijk van de vacht van de kat maar meestal moet een kat 2 tot 3 keer per jaar geschoren worden.

Wassen van de kat

Heeft uw kat huidproblemen en moet hij gewassen worden met een speciale shampoo, of is het thuis heel lastig om uw kat te wassen? Neem gerust contact met ons op, wij doen het graag voor u.

Soms is het niet nodig om een kat helemaal te trimmen, maar alleen de kop, buik of achterhand. Ook wel de facial, belly en sanitary trim

  • Facial trim van de kat
    Bij de facial trim word de kop getrimd, dit doen we veel bij perzen. Hierbij worden de haren rond de oren en de haren op de kop tussen de oren geplukt en/of geknipt. De haren tussen de ogen en boven de neus worden geknipt zodat de kat een wat vriendelijkere blik krijgt en de haren bij de wangen worden geplukt.

  • Belly trim van de kat
    Bij de belly trim wordt de buik geschoren, vanaf de oksels naar achteren tussen de achterpoten. Dit kan een uitkomst zijn bij langharige katten die moeit hebben om dit goed schoon te houden, of veel klitten op hun buik en bij hun oksels hebben.

  • Sanitary trim van de kat
    Bij de sanitary trim scheren we de haren rond de anus en een stukje van de billen. Dit is fijn voor katten die moeite hebben dit gebied goed schoon te houden. Voor erg langharig katten is dit praktisch zodat er geen viezigheid in de haren kan blijven hangen.

Voor vragen of het maken van een afspraak kunt u altijd contact met ons opnemen.

trimmen-kat

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.