Spelen met uw kat

Een kat blijft een dier met specifieke instincten en behoeften. Wanneer uw kat buitenkomt, heeft deze meestal een ruim leefgebied en komt daar genoeg prikkels tegen om zichzelf bezig te houden.

De binnenkat

Komt de kat niet buiten dan zal automatisch zijn leefgebied veel kleiner zijn. De keuze in activiteiten en de prikkels die hij kan opdoen zoals jagen, spelen en ontdekken van de omgeving zijn dan beperkt. 
Daarom besteedt een binnenkat meer aandacht aan slapen en eten. Het resultaat is vaak een te dikke kat met de kans op medische klachten zoals suikerziekte en hartproblemen. Daarnaast kan verveling leiden tot frustratie, stress en gedragsproblemen. Het is dus voor de gezondheid van uw kat belangrijk om te bewegen en te spelen.

Hoe graag speelt een kat

Hoe graag een kat speelt is:

  • Afhankelijk van zijn karakter
  • Heeft hij van jongs af aan gespeeld
  • Mag hij naar buiten
  • De manier waarop u met uw kat speelt

Alles wat lijkt op jagen (natuurlijk gedrag van de kat) ritselende geluiden, snelle bewegingen of speeltjes uit moeilijk bereikbare plekjes halen, zal de kat stimuleren om te spelen.
De kat moet uitdaging zien in het spel. Regelmatig een nieuw speeltje neerleggen nodigt de kat uit om te verkennen en te spelen. 
Wissel de speeltjes om de paar dagen om zodat ze telkens opnieuw interessant blijven.

Spelen versterkt de band met uw kat

Door regelmatig met uw kat te spelen versterkt u de band die u met de kat heeft.
Katten die van jongs af aan gewend zijn om met hun baasjes te spelen zullen dit op latere leeftijd graag blijven doen. 
Wanneer u een kitten neemt en er zijn geen andere katten om mee te spelen, zult u de taak op u moeten nemen om het kitten te leren niet te krabben en te bijten. Hoe meer u met het kitten speelt, hoe minder hij zich zal uitleven op de gordijnen of op andere meubels. Maak bijvoorbeeld gebruik van speeltjes aan een hengel. Voorkom dat het kitten leert dat hij met uw handen mag spelen. Het kitten leert anders dat het acceptabel is om te bijten en te krabben. Als ze klein zijn is dat misschien niet erg, maar als de kat volwassen is kan dit gedrag heel vervelend en pijnlijk zijn.
Dus leer een kitten nooit met uw handen of voeten te spelen. Geef het kitten liever een speeltje als alternatief.

Laserlampje

Als u met een laserlampje met de kat speelt, zorg er dan voor dat de kat weet wanneer het spel stopt. Berg het lampje voor de ogen van de kat op zodat hij ziet dat het spel klaar is. Sommige katten worden helemaal hyper van zo'n lampje en lopen nog uren te zoeken als u al lang klaar bent met spelen, in dit geval is dit geen geschikt speelgoed voor deze kat. Laat de kat het lampje af en toe vangen en laat de kat niet rondjes om zijn as draaien tot hij er bij omvalt. Speel altijd op een verantwoorde manier met uw kat.

In de dierenwinkel zijn verschillende leuke speeltjes te koop. Vaak zijn simpele dingen zoals een propje papier of een leeg wc rolletje ook voldoende voor veel speel plezier.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.