Nazorg na een sterilisatie of castratie

De nazorg thuis

 • Als uw hond bij ons behandeld is gaat hij/zij in principe weer wakker mee naar huis, maar kan nog wel wat slomer zijn dan normaal.
 • Het is belangrijk dat hij/zij een warme plek heeft waar hij/zij rustig bij kan komen.
 • Ga in het begin regelmatig kort en aangelijnd met uw hond naar buiten zodat hij/zij zijn behoeftes kan doen. Maak de eerste dagen geen lange wandelingen.
 • Geef in principe geen voer de avond na de ingreep. Wel mag hij/zij kleine beetjes drinken. Als hij/zij wel wat wil eten, geef dan kleine beetjes en blijf in de buurt, dit voor het geval dat hij/zij moet braken.
 • De dag na de ingreep moet uw hond weer willen eten.
 • De week na de ingreep moet u uw hond alleen aan de lijn uitlaten, wel regelmatig, maar niet te lang achter elkaar. Probeer spelen en springen te voorkomen in verband met de wondgenezing.
 • Houdt er rekening mee dat een reu na castratie nog een aantal weken vruchtbaar kan zijn!

Medicijnen

Geef eventuele medicijnen volgens voorschrift. Antibiotica kuren moet u altijd afmaken!!

Hechtingen

Er zijn meerdere mogelijkheden voor het hechten:

 •  Onoplosbare hechtingen, deze moeten over 10 dagen verwijderd worden.
 •  Oplosbare hechtingen, deze zitten aan de buitenzijde van de huid en zijn dus wel te zien. Deze hechtingen zullen vanzelf verdwijnen. Uw hond kan ze er met veelvuldig likken en bijten wel uit krijgen, let hier dus goed op.
 • Oplosbare hechtingen, die in de huid zijn gehecht, u kunt ze dus niet zien. Uw hond kan ze er niet makkelijk uitkrijgen, maar met veel bijten en likken lukt dat wel, let hier dus goed op!

Indien uw hond veel aan de hechtingen likt of bijt, overweeg dan een kraag om te doen of een medical pet-shirt of broekje aan te doen. Indien de huid rondom de hechtingen en daar waar het geschoren is erg geïrriteerd en rood raakt, kunt u bij ons een zalf komen halen om dit tot rust te brengen!

medical-pet-shirt

Hond met medical pet shirt

Verbandjes en pleisters

 • Om de voorpoot van uw hond zit een verbandje waar vandaag het waakinfuus heeft gezeten. Dit verbandje moet u vanavond verwijderen. Het kan dus ook zijn dat uw hond de volgende dag meer zal plassen dan normaal door het waakinfuus.
 • Op de wond kan een pleister zitten, deze pleister kunt u rustig laten zitten tot hij ervan af valt. Het is niet erg als uw hond de pleister zelf ervan af trekt, zolang hij maar van de onderliggende hechtingen afblijft.

Waar moet u op letten?

 • De hond moet de eerste dag na de ingreep weer willen drinken en eten. Doet hij dit niet, dan kunt u zelf de temperatuur opmeten, deze behoort tussen de 38.0 en 39.0ºC te zijn. Bij verhoging moet u contact met ons opnemen.
 • De wond moet er goed uit blijven zien. Wat rood wondvocht is niet onrustbarend. Ook enige zwelling van de wond komt regelmatig voor. Echter indien de wond gaat ontsteken, dan moet u bij ons ter controle komen.

De voeding na castratie/sterilisatie

Een nadeel van castratie/sterilisatie is dat het metabolisme van de hond totaal veranderd. In plaats van een hoog (sport) metabolisme, wordt de stofwisseling veel langzamer. Terwijl tegelijkertijd de eetlust en daardoor de voedselopname toeneemt
Als dezelfde hoeveelheid voeding na de operatie als voor de operatie gegeven wordt, dan krijgt uw hond veel meer energie binnen dan nodig is. Het gevolg daarvan is dat alle extra energie gebruikt wordt voor vetopslag, wat uw hond dikker en dikker zal maken. Wij adviseren om uw hond minder energierijke voeding te geven, bijvoorbeeld de neutered voeding van Royal Canin. Nieuwe klanten kunnen gebruik maken van de kennismakingsactie; 15% korting op de eerste zak. Vraag er gerust naar bij 1 van onze assistentes.

nazorg-na-castratie

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.