Voor sommige mensen is het gebruik van een bench (een kamerkennel voor honden) een vorm van dierenmishandeling. Zij vinden het zielig als een hond opgesloten moet zitten achter tralies. Honden hebben, in tegenstelling tot ons, geen associaties met tralies. Wij denken meteen aan een gevangenis. Honden kennen dat woord niet.
Een bench kan een handig hulpmiddel zijn om probleemsituaties te voorkomen en een veilige plaats zijn voor de hond. Maar allereerst moet de hond leren dat de bench een veilige plaats is.
Het aanleren
Zodra de bench in huis is, krijgt de hond al zijn maaltijden in de bench. U zet het eten zo in de bench, dat hij buiten de bench kan staan en alleen zijn hoofd in de bench hoeft te steken om er bij te kunnen. Steeds verder wordt het bakje naar achteren geschoven. Neem hier gerust een week of drie de tijd voor. Ziet u dat uw hond het eng vindt, zet het bakje dan weer een beetje meer richting de opening van de deur. Het lekkers wat hij van u krijgt, legt u in de bench. Ook zijn speelgoed (het liefst zijn lievelingsspeelgoed) legt u in de bench. Lok de hond niet, hij moet er zelf in stappen. De deur blijft voorlopig nog even open, de hond kan er van schrikken als u de deur te snel sluit.
Gaat de hond op een gegeven moment zelf eens in de bench kijken of er iets lekkers of zijn speeltje ligt, dan geeft u hier een commando aan, bijvoorbeeld ‘bench’. Kent uw hond het commando en gaat hij dan rustig naar zijn bench, geef de hond dan een beloning en doe het deurtje even dicht. Leg hier niet te veel nadruk op. Voordat de hond zijn kluifje op heeft, heeft u het deurtje al weer open gedaan. Ook het dicht houden van het deurtje gaat u langzaam opvoeren. Ga ook eens even de kamer uit. Doe dit in het begin niet te lang. Alles bouwt u langzaam op zodat de hond kan leren dat de bench een veilige plaats voor hem is. Als de hond goed gewend is, zal hij zeker uit zichzelf in de bench gaan liggen.
Gouden regels
Een bench moet een veilige plek zijn voor de hond. Heeft u kinderen, dan is de bench verboden terrein voor de kinderen. De hond moet daar met rust gelaten worden en de kinderen moeten de bench niet zien als een soort klimrek of waar je met veel kabaal iets tegen aan kunt gooien.
Als u weg bent geweest en de hond zat in de bench, laat hem er dan niet meteen uit. Doe eerst even uw jas uit, praat wat met de hond en doe dan rustig de bench open. Uw hond zal dan leren rustig te wachten tot het deurtje wordt open gedaan.
Een bench is niet bedoeld om de hond het grootste gedeelte van de dag in te laten zitten. Een hond moet zich vrij kunnen bewegen.
Bench als hulpmiddel
De bench kan een goed hulpmiddel zijn als uw kinderen vriendjes op visite heeft en het er nogal druk aan toe gaat. De hond heeft dan zijn rust in de bench.
Tijdens het autorijden is het voor de hond veiliger om in een bench te zitten. Zeker voor die honden die tijdens de autorit niet stil kunnen zitten en u van uw aandacht van het verkeer afhoudt.
Ook voor zindelijkheidstraining kan de bench een uitkomst bieden. De meeste honden bevuilen hun nest niet en zullen dat dan ook niet in de bench doen. Mocht u dus voor een ogenblik niet op de pup kunnen letten, dan kunt u hem even in de bench doen zodat het aantal ongelukjes in huis minder wordt. Heeft u al een grote bench gekocht omdat uw hond er anders straks niet meer in past, maak de bench dan iets kleiner door er een doos in te stoppen, anders zal hij misschien zijn plasje in een hoek doen waar hij toch niet ligt.
Geen bench
Als uw hond sloopt als u weg bent, of u heeft een angstige hond, dan is de bench geen optie. Bij slopen tijdens uw afwezigheid, kan er meer aan de hand zijn, zoals verlatingsangst. Stopt u een hond met verlatingsangst in een bench, dan kan het zijn dat de hond zo in de stress raakt, dat hij zichzelf schade aanricht. U zult dan eerst iets aan de verlatingsangst moeten doen.