Waarom geven katten kopjes?

Geeft jou kat ook steeds kopjes?

Overal kopjes geven in huis, tegen je benen, tegen je handen enzovoorts. Waarom doen katten dit toch?

Geurkliertjes

Katten hebben aan de mondhoeken, de kin, de kaak, boven de ogen en aan de oren geurkliertjes zitten waar ze graag feromonen mee afzetten op hun omgeving.
Dit doen zij om te communiceren met andere katten, denk hierbij aan herkenbaarheid, elkaar vinden of uit de weg gaan, informatie geven over zichzelf en aan andere katten.  

Uiteraard is het een instinct om geuren te willen afzetten om met andere katten te communiceren, maar er zit ook wel wat aangeleerd gedrag bij. Kopjes geven tegen onze handen past bij onze manier van affectie tonen: aanraken, knuffelen en strelen. 
Een kat leert dus al snel dat ze met dit van oorsprong communicatiegedrag ook onze aandacht kan trekken. En daarom geven katten kopjes tegen de omgeving en tegen mensen omdat ze dan aandacht krijgen. 

Kopjes geven is happy gedrag

Naast dat we de juiste eet-, drink-, krab-, schuil- en kattenbaklocaties stimuleren, willen we graag dit kopjesgedrag aanmoedigen omdat dit een teken is dat de kat zich prettig voelt, happy is.
Ze doen het al uit zichzelf, maar wij kunnen onze katten nog een handje helpen. 
Ten eerste mag je kopjesgeven toelaten. Als je kat dus kopjes komt geven of kopjes geeft aan de omgeving, laat haar dat gewoon doen, praat zachtjes tegen de kat. Probeer niet direct te aaien, want dit kan het kopjes geef gedrag mogelijk onderbreken.  

Groomen

Misschien heb je al van die duidelijke geel-achtige plekken op hoeken en doorgangen in huis waar je kat kopjes geeft, dat is voor jouw kat een self-groom plek. Je zou hier bijvoorbeeld 2 schuursponsjes kunnen ophangen, dit zal de kat zeer waarderen omdat ze zich op die plekken al graag groomt (verzorgt, wast) en de sponsjes dit extra zullen stimuleren.
Gelukkige kat, gelukkige eigenaar.

kat-kopjes-geven

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.