Vuurwerkangst bij katten

Ook dit jaar zal ongetwijfeld knallend eindigen, helaas wordt er al regelmatig vuurwerk afgestoken ver voor de jaarwisseling. Voor dieren zijn de harde en onverwachte knallen van het vuurwerk vaak geen feest. Wij als mensen weten dat het geen bedreigende situatie is, voor uw huisdier is dit anders. De reactie op harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Dit kan zich uiten als heftig blaffen, janken, maar ook wegkruipen onder het bed of in andere donkere hoeken van het huis. Soms vluchten honden buiten weg, hierna zijn ze vaak niet meer terug te roepen.
Angst op de avond zelf is vervelend, maar daarbij komt kijken dat het probleem zich kan generaliseren. Dan zal uw hond niet alleen in paniek raken bij vuurwerk, maar ook bij andere geluiden waar hij voorheen niet bang voor was, bijvoorbeeld onweer. 

Veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk. Heeft uw huisdier hier last van? Kijk dan of het mogelijk is om uw hond of kat uit de situatie te verwijderen, door bijvoorbeeld tijdens oudejaarsdag met uw huisdier op vakantie te gaan naar een vuurwerkvrij gebied of uw huisdier onder te brengen in een goed pension waar geen vuurwerk in de buurt wordt afgestoken.

Onderstaande adviezen kunnen helpen bij huisdieren met vuurwerk.

Tips

 • Laat een angstig huisdier nooit alleen achter. Als u vermoed dat er vuurwerk wordt afgestoken, probeer dan thuis te blijven bij uw huisdier, of zorg dat een andere volwassene thuis aanwezig is. 
 • Informeer uw omgeving over de angst van uw huisdier. Hang borden bij de ramen en deuren met bijvoorbeeld te tekst “Hond/kat enorm bang voor vuurwerk: houd aub afstand”, of loop even langs bij uw buren om te vragen of zij afstand van uw huis kunnen houden als ze vuurwerk afsteken. 
 • Laat uw hond op oudejaarsavond op tijd uit. Zorg dat hij aangelijnd is, zodat hij niet kan wegrennen als hij schrikt. Wegrennen is zelf-belonend gedrag waarbij de hond zijn eigen probleem oplost door afstand te creëren tussen hemzelf en de prikkel, waardoor zal hij in het vervolg vaker weg zal rennen. 
 • Laat een kat met vuurwerkangst nooit buiten op oudejaarsdag: houd ze binnen en zorg dat de kat genoeg voorzieningen (voer, water, kattenbak, spelletjes, enz.) heeft. 
 • Doe alle ramen, gordijnen, rolluiken en deuren dicht. Dit dempt niet alleen de geluiden, maar ook de lichtflitsen. Er zijn ook oordoppen, koptelefoons of speciale brillen ontwikkeld voor honden om geluid en lichtflitsen te verminderen. De hond moet getraind worden om dit soort dingen te dragen, dus gebruik deze niet zomaar! Doe dit altijd in overleg met uw dierenarts of gedragstherapeut.
 • Laat wat lampen branden en zet de radio of televisie aan, dit dempt de geluiden van buiten. 
 • Wordt u zelf nerveus van vuurwerk? Probeer rustig te blijven, dan geeft u het goede voorbeeld aan uw huisdier. 
 • U kunt een dier niet echt belonen voor angstig gedrag. Raakt uw hond volledig in paniek? Aai hem dan niet, maar houd hem stevig vast (doe dit niet met een kat) en masseer hem met lange, diepe bewegingen. Doe dit alleen als het lijkt te helpen. Let op, een hond die echt weg wilt, kan bijten. Houd een kat die in paniek is nooit vast. Laat de kat bij u op schoot komen (of de hond lekker tegen u aanliggen) als hij daar behoefte aan heeft. 
 • U hoeft uw huisdier niet te negeren als hij angst vertoont. Leidt uw hond naar zijn veilige plek en praat tegen hem op een rustige en normale manier. Probeer het dier af te leiden door bijvoorbeeld te spelen, dan wordt vuurwerk gekoppeld aan iets positiefs. 
 • Beloon uw dier flink als hij rustig blijft op het moment dat er vuurwerk wordt afgestoken. Ook wanneer uw hond of kat even naar de bron van het geluid kijkt, maar snel herstelt. 
 • Creëer een veilige plek voor uw huisdier en train hem daarnaartoe te gaan om rust te vinden. (Zie “Hoe maak ik een veilige plek voor mijn hond of kat?”). 
 • Ga altijd naar uw dierenarts als u vermoedt dat uw huisdier bang is voor vuurwerk. Soms kan speciale vuurwerktraining helpen de angst te verminderen. Het is belangrijk om hier enkele maanden van tevoren mee te starten. Soms is een dier zo angstig dat medicatie nodig is, maak ruim op tijd een afspraak bij uw dierenarts voor advies op maat. Er zijn nieuwe en goede medicijnen die de dierenarts kan voorschrijven om dieren te helpen als ze bang zijn voor geluiden. 

Hoe maak ik een veilige plek voor mijn hond of kat?

 • Kies een plek in de buurt van mensen, maar zo ver mogelijk bij ramen en deuren vandaan, of kies een kleine ruimte in huis, zoals een badkamer, waar licht en geluid minder binnenkomt. Leg op deze plek het lievelings- kleed of kussen van uw huisdier neer. Voor katten is een veilige plek vaak ergens verstopt in een kledingkast of ergens hoog bovenop.
 • Train uw hond door regelmatig naar de veilige plek te lopen met iets super lekkers (zorg dat het dier dit wel ziet). Net voordat het dier daar inloopt, geeft u het commando “plek” (of een ander woord dat nog niet bekend is bij het dier). Als uw huisdier de veilige plek ingaat, beloont u hem met wat heerlijks. Doe deze oefening minimaal 2 tot 3 keer per dag voor 1 tot 2 weken totdat de hond het commando volledig begrijpt. Daarna kunt u hem af en toe belonen met een botje of gevulde Kong, zodat hij wat langer op de veilige plek blijft. Ook katten kunnen op een vergelijkbare manier getraind worden: u kunt ze belonen met speelgoedjes of lekkers. Blijf in de buurt van uw huisdier als hij op zijn veilige plek is, en zorg dat u zichtbaar voor hem bent.
 • Als uw huisdier tijdens oudejaarsdag onrustig wordt, geef hem dan uw commando voor “plek” en leid hem dan naar de veilige plek (als hij er zelf al niet heen gaat). Geef het dier daar wat lekkers ter afleiding. Heeft hij hier geen interesse in? Laat het dan gewoon liggen, het kan best dat hij dit later wel pakt. Dwing het dier niet om naar de veilige haven te gaan, want dan wordt de plek eng.
 • Zorg dat de deur naar de ruimte waar de veilige plek is, altijd open is, ook als u niet thuis bent. Zo kan hij/zij zich er altijd terugtrekken als hij/zij daar behoefte aan heeft. Het is uiteraard wel de bedoeling dat u thuis blijft als er vuurwerk afgestoken wordt. Als een bench gebruikt wordt, zorg dan ook dat de deur van de bench altijd open staat en maak deze zo “geluidsdicht” mogelijk door er dekens overheen te leggen. Gebruik geen bench voor uw kat. 

Dit artikel is opgesteld door Valerie Jonckheer-Sheehy, dierenarts-specialist gedragsgeneeskunde. Dit document mag ongewijzigd en in zijn geheel gekopieerd, afgedrukt en verspreid worden zonder toestemming van de auteur(s). Het mag niet worden gewijzigd of veranderd op wat voor manier dan ook.  

vuurwerkangst-kat

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.