Hond wel of niet op de bank?

Mag uw hond nu wel of niet op de bank?

Bij sommige mensen is het de normaalste zaak van de wereld dat de hond op de bank of tijdens de vakantie op het bed ligt. Zo af en toe moeten we een lapje over de bank halen als hij in een sloot heeft gelegen, maar ook dat is geen enkel probleem.
Sommigen mensen vinden het vervelend als de hond op de bank ligt en daar is natuurlijk ook niets mis mee. Als de hond als pup geleerd heeft dat hij niet op de bank mag, zal hij ook niet beter weten.

Wees consequent

Wat wel van belang is, is dat u de keus die u gemaakt heeft, handhaaft. Vindt u het goed dat uw hond op de bank ligt, dan moet u dat ook goed vinden als hij met hele vieze voeten op uw bank springt. Heeft u de keuze gemaakt dat hij niet op de bank mag, dan ook niet die ene keer dat het zo gezellig is en u de hond lekker tegen u aan wilt hebben liggen.

Waarom nu wel of niet?

Allereerst natuurlijk uw eigen keuze wat maakt dat u het wel of niet goed vindt als de hond op de bank ligt. Van belang kan verder zijn of u wel of geen kleine kinderen in huis heeft. Kinderen kunnen heel erg druk zijn en springen op en af de bank. De hond ligt op de bank te slapen, de kinderen springen op de bank en de hond schrikt hiervan en kan eventueel uithalen. Dit zou een reden kunnen zijn om de hond te leren niet op de bank te zitten.

Rangorde

In veel literatuur wordt gezegd dat als je de hond op de bank laat liggen, je de hond in een hogere rangorde positie zet. Gedeeltelijk is dit waar. Het ligt er echter aan hoe de relatie tussen u en uw hond is.

Een tijdje terug werd ik gebeld door een oudere dame die niet meer bij haar tas kon komen. Ze had haar tas op haar stoel gezet en haar hondje was op die stoel gaan liggen. Zodra zij in de buurt van de stoel kwam begon het hondje hard te grommen en zijn tanden te laten zien. Het hondje was alles voor die mevrouw en in de loop der jaren had het hondje zich steeds meer priveleges toegeëigend, regels waren er niet, mevrouw vond alles goed.

Ook ben ik een keer bij iemand thuis geweest, die nadat zij ’s nachts naar het toilet was geweest, haar bed niet meer in kwam en verder moest slapen op de bank.

In deze gevallen is er dus iets mis met de relatie tussen de eigenaar en de hond en zullen er rangorde regels opgesteld moeten worden. Op de bank of het bed liggen zijn in deze gevallen dus uit den boze.

Lid van het gezin

De hond wordt steeds meer een lid van het gezin, u moet echter altijd bedenken dat het een hond is en ook zodanig behandeld moet worden. Honden hebben behoefte aan duidelijke regels waardoor ze weten waar ze aan toe zijn. Het komt uw relatie met uw hond alleen maar ten goede.

Marie Louise van Gastel, hondengedragsdeskundige

hond-gedrag

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.