Tanden poetsen

Ruim 75 % van de katten boven de 3 jaar heeft tandplaque op de tanden en kiezen. Als u met uw kat bij de dierenarts komt, zullen we ook naar het gebit kijken. Wij kijken dan of er veel tandsteen op de tanden zit en, belangrijker nog, of het tandvlees ontstoken is. Als het gebit erg vies of ontstoken is, zullen wij u adviseren om het te laten reinigen.

Gebitsreiniging, en dan tanden poetsen!

Als u het gebit van uw dier laat reinigen, zal onder narcose alle tandsteen en plaque worden verwijderd. Als er kiezen of tanden los zitten of aangetast zijn worden ze getrokken. U krijgt uw kat weer terug met schone tanden en een frisse adem. Maar dan?
We weten dat plaque binnen enkele uren alweer opbouwt, en als het 24 uur op de tand heeft gezeten wordt het omgezet naar tandsteen. Het is natuurlijk niet gezond om het dier elke week onder narcose te brengen voor een gebitsreiniging, maar hoe gaan we er dan voor zorgen dat het gebit mooi blijft? U kunt zelf veel doen door de tanden van uw dier regelmatig te poetsen.

Tanden poetsen bij de kat

Net als bij ons, is het goed om elke dag de tanden van uw kat te poetsen. U zult dit niet van de ene op de andere dag kunnen starten, uw kat moet getraind worden in het accepteren van het poetsen. Hieronder worden de verschillende stappen in de training uitgelegd. U moet niet ontmoedigd raken als u niet snel naar een volgende stap kunt komen. Elke stap doet alweer iets meer voor het gebit dan de vorige, en zelfs als u nooit verder komt dan stap 1, dan doet u al iets goeds voor het gebit. Het is belangrijk om elke stap iets te laten zijn wat uw dier prettig vindt. Neem daarom de tijd en zorg dat u rustig bent, zodat uw dier de training als leuk of gezellig ervaart. Het kan ook helpen om te belonen met iets lekkers. Soms vinden de dieren de tandpasta zo lekker, dat dat op zichzelf al een beloning is.

 1. Wangmassage
  Door de wangen te masseren over de tanden heen, went uw dier er aan dat er aan de bek wordt gefriemeld. Probeer af en toe of u de lip op kunt tillen. Doordat de lip bij de massage over de tand wrijft, wordt er al iets tandplaque verwijderd. Daarnaast worden de speekselproductie en de doorbloeding van het tandvlees gestimuleerd, waardoor de eigen afweer veel beter de bacteriën kan bestrijden.
 2. Tandpasta voor katten
  Gebruik tandpasta die speciaal voor dieren is gemaakt. Deze bevat geen fluoride, want dat is schadelijk als de pasta wordt doorgeslikt. Daarnaast heeft de pasta een smaak die de meeste dieren wel lekker vinden, en enzymen die helpen de tandplaque af te breken. Laat uw dier de eerste keren gewoon een beetje proeven, bijvoorbeeld door het van uw vinger te laten likken.
 3. Directe massage van de tanden
  Til de lip op en wrijf met de vinger zachtjes over de tanden en het tandvlees. U zult de eerste keren niet direct alle tanden kunnen bereiken, maar dat is niet erg. Het belangrijkste is dat uw dier het niet eng of vervelend gaat vinden. Masseer de andere tanden nog met de lip er tussen, en probeer elke dag of u een stapje verder kunt. Als dit goed gaat kunt u hetzelfde proces ook met een gaasje om de vinger doen.
 4. Vingertandenborstel
  Een vingertandenborstel is een soepel borsteltje dat over uw vinger past. Hierdoor heeft u heel precies controle over de bewegingen. Laat uw dier het borsteltje bekijken en onderzoeken, zodat hij er niet bang van is. Ga dan weer zachtjes de tanden masseren.
 5. Kattentandenborstel
  Hiermee kunt u, beter bij de achterste kiezen komen. Omdat dit weer een nieuwe borstel is, zal uw dier er aan moeten wennen. Begin daarom weer bij de tanden die u makkelijk kunt bereiken (de hoektanden zijn meestal het makkelijkst) en probeer langzaamaan steeds meer tanden te bereiken.
 6. Voor gevorderden
  Tot nu toe hebben we ons geconcentreerd op de buitenkant van het gebit, de wangzijde. Aan de tongzijde blijven de tanden van zichzelf wat schoner, omdat de tong er steeds langs gaat. Om de tanden ook daar goed schoon te krijgen, is poetsen nog steeds het beste. Als uw dier dat accepteert, kun u ook het poetsen van de binnenzijde van de tanden in het ritueel opnemen. Soms lukt het eigenaren zelfs hun dier te laten wennen aan het poetsen met een elektrische tandenborstel!
  Het is het makkelijkst om al bij een pup of kitten te beginnen met de training, maar ook op latere leeftijd kunnen dieren er nog aan wennen dat hun tanden worden gepoetst. Als uw dierenarts heeft geconstateerd dat het gebit van uw dier erg ontstoken is, kunt u beter nog niet met de training beginnen tot een paar dagen na de gebitsreiniging. Een ontstoken gebit kan namelijk pijn doen als u het aanraakt en dan zou uw dier kunnen onthouden dat poetsen iets heel naars is!
  Elke dag poetsen werkt het beste, ook omdat door elke dag te herhalen de training het snelste gaat. Geef echter niet op als u een dagje mist! Als u tenminste twee keer per week de tanden van uw dier poetst, heeft dat nog een positief effect op het gebit. Minder dan dat heeft helaas eigenlijk geen zin. Om te starten met het tandenpoetsen kunt u bij ons een gebitsset kopen, deze set bevat een tandenborstel met grote en kleine kop, een vingertandenborstel en tandpasta.

Hulp bij het tanden poetsen

Lukt het niet om zelf de tanden van uw kat te poetsen en wilt u graag nog extra tips van ons. U kunt een afspraak maken bij de assistente, zij zal laten zien hoe u het beste de tanden kan poetsen.

Wat kunt u doen als tanden poetsen niet lukt.

Mocht u dit filmpje niet kunnen zien, klik dan hier.

 

gebitsverzorgingsset

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.