Wat te verwachten bij een wespensteek bij uw kat

Katten vinden het soms leuk om met wespen te spelen. Ze proberen de wesp te vangen. Als dat gelukt is en ze hebben de wesp in hun bek, kan de wesp in de bek steken. Een zwelling die op een poot nog onschuldig is, kan in de bek of luchtpijp gevaarlijk zijn.

Als uw kat gestoken wordt door een wesp kan er een zwelling ontstaan, maar vaak zonder er verder iets aan te doen trekt dat ook weer weg. Het is mogelijk dat katten allergisch zijn voor de steken van wespen. Als dit zo is dan ontstaat er een zwelling of huidbeschadigingen die u vaak bij de neus ziet, deze kunnen erge jeuk geven. Als die zwelling heftig is of als er ernstige jeuk optreedt is het verstandig om naar de dierenarts te gaan, die kan dan iets geven tegen de allergische reactie.

U kunt bij ons ook terecht voor het trimmen van uw kat!

Anaphylactische reactie

Wat veel erger is, is de anaphylactische reactie (acuut levensbedreigende reactie wat samen gaat met progressief uitvallen van verschillende organen en systemen) die ook bij mensen voorkomt. In theorie kunnen katten ook zo'n reactie krijgen.
Maar het komt maar heel weinig voor.
De meest voorkomende symptomen die je dan ziet zijn:

  • shock
  • een epileptische aanval
  • een coma

In het ergste geval kan je dier hieraan dood gaan. Dit is dan een spoedgeval en de kat moet zo snel mogelijk naar een dierenarts.

wespensteek-kat

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.