Vlooien

Vlooien zijn de schrik van iedere dierenbezitter.
Het lezen over vlooien is vaak genoeg om de meeste mensen de kriebels te bezorgen. Wereldwijd zijn er meer dan 2200 soorten vlooien bekend.

De vlo

In Nederland is de meest voorkomende vlo de kattenvlo (Ctenocephalides felis), die ook op mensen en honden kan voorkomen. De hondenvlo (Ctenocephalides Canis) bestaat ook, deze is 2 keer zo groot als de kattenvlo, maar komt in Nederland nog maar weinig voor ook de mensenvlo (Pulex irritans) wordt in West-Europa haast niet meer gezien.
Vlooien blijven in leven door bloed te zuigen, dit is hun voedsel. Het bloed wordt uit een oppervlakkig vaatje van de gastheer gezogen. Om te voorkomen dat het bloed gaat stollen, spuugt de vlo wat speeksel uit waarin een bepaald eiwit zit. Dit eiwit zorg er voor dat het bloed makkelijk op te zuigen is. Helaas is dit speeksel de boosdoener van jeuk! Een vlooienallergie komt dus hier vandaan. Omdat een vlo bloed zuigt is vlooienpoep zwart. U kunt zwarte "puntjes" zien die lijken op zandkorrels. Als u de vlooienpoep nat maakt wordt deze rood van kleur.

De cyclus van de vlo

De cyclus van een vlo duurt onder normale omstandigheden ongeveer 3 tot 4 weken. De duur van de cyclus is erg afhankelijk van de temperatuur. Een temperatuur boven de 36°C en een vochtigheid lager dan 50% stoppen of vertragen de cyclus.
Er zijn 4 stadia: ei, larve, pop en volwassen vlo.
Nadat een vrouwtje een bloedmaaltijd heeft gehad, legt zij enige tientallen eitjes in de vacht. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in uw huis terecht. Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zijn een paar mm lang en zo dik als een haar. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 1½ jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond.

vlooien

Vlooienplaag

Bij het niet goed bestrijden van vlooien, ontstaat er snel een vlooienplaag. De enige vlooien die dood gaan in de winter, zijn die nog buiten zijn. Maar de meeste zitten in huis en die gedijen heel goed bij een graad of 20. Als u aan het einde van de winter dus vlooien op uw huisdier heeft, weet u zeker dat de besmetting bij u in huis zit.
Ook na de vakantie is een vlooienplaag een veel voorkomend en ongewenst souvenir. Dan hebben eitjes in de vloerbedekking, het laminaat en kiertjes in huis, alle tijd gehad om tot ontwikkeling te komen. Wanneer u dan een stap over de drempel zet komen alle eitjes door trillingen uit.

Waarom vlooien bestrijden?

Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om vlooien bij uw huisdier te bestrijden:

Jeuk en irritatie
Vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij de hond en kat. Hun beten zijn pijnlijk en je ziet een hond of kat dan ook vaak opspringen als hij of zij gebeten wordt. Een vlooienbeet geeft jeuk en irritatie waardoor uw huisdier kan gaan krabben en bijten.
Lintwormbesmetting
Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een hond of kat een besmette vlo opeet (door zich te wassen) kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen zich op deze manier met een lintworm besmetten.
Vlooienallergie
Sommige dieren zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt. Ook oudere beten worden dan geactiveerd waardoor het dier enorm veel jeuk krijgt. Ze krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe. Eén beet per week is dan al voldoende om dit proces in stand te houden

Kunt u dit filmpje niet zien, klik dan hier.

Vlooienbestrijding

Volwassen vlooien worden door de eigenaar vaak wel opgemerkt bij zijn hond of kat. Maar de grote hoeveelheid eieren, larven en poppen zijn niet zichtbaar. En als u bedenkt dat er voor iedere volwassen vlo, 100 eieren, larven en poppen in uw woning aanwezig zijn, dan begrijpt u waarom direct bestrijden van vlooien op uw huisdier, maar vooral van de vlooien en eitjes in uw huis zo belangrijk is.
Naast goede hygiëne in huis en het kammen van uw huisdier kunt u vlooienbestrijdingsmiddelen gebruiken.
Er zijn veel middelen beschikbaar, vlo-bestrijdingsmiddelen voor huisdieren hebben vrijwel geen bijwerkingen en doden de vlo vaak al binnen enkele uren. Sommige middelen kunnen al aan kittens en puppy's van enkele dagen oud gegeven worden.
Omdat wij wettelijk geen merknamen mogen noemen, kunt u voor advies en verdere informatie het beste contact met ons opnemen.

vlooien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vlooien-poppen

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.