Maakt het voor een hond uit waar ik hem aai?

De meeste honden zijn dol op een aai, maar niet altijd. Veel honden vinden het niet prettig als een vreemde hen zomaar bovenop hun kop aait. Als je dus een onbekende hond wilt aaien, biedt hem dan je hand aan om hem eerst te laten snuffelen. Als de hond zijn kop wegdraait, kun je ervan uitgaan dat hij geen behoeft heeft aan een aai.

Lichaamstaal

Als het om je eigen hond gaat, is het belangrijk om te kijken naar zijn lichaamstaal. Een hond die vrolijk kwispelend naar je toe komt en zijn kop tegen je aan duwt, wil waarschijnlijk graag geaaid worden. Hij zal er dan ook geen bezwaar tegen hebben als je zijn kop aait. Veel honden vinden het prettig om achter hun oren gekriebeld te worden. Of ze vinden het lekker om stevig over hun rug geaaid te worden. Ook over de flanken aaien vinden ze vaak prettig. Sommige honden maken er een feestje van en bieden hun buik aan. Dit is ook een teken van vertrouwen; een hond laat niet zomaar zijn buik aan iedereen zien. Er zijn ook honden die niet gesteld zijn op uitgebreide knuffels. Die vinden een kriebel genoeg. Dat betekent niet dat de hond je niet mag, maar simpelweg dat hij niet gesteld is op lichamelijk contact. Sommige honden hebben gewoon een grotere persoonlijke zone dan andere. Dat kun je respecteren door hem in plaats van te knuffelen even vriendelijk toe te spreken.
Let op de lichaamstaal van honden. Ze geven zelf aan of ze iets prettig vinden of niet.

Wegkijken, gapen of tongelen (snel de tong even naar buiten steken) is een teken dat ze zich er niet prettig bij voelen. Kijk dan of ze het op een andere plek wel prettig vinden. Of misschien zijn ze gewoon moe en willen ze graag even met rust gelaten worden.

Hij wil niet meer geaaid worden

Als een hond die altijd dol was op knuffels ineens aangeeft niet meer geaaid te willen worden, is dat een alarmsignaal. Het kan zijn dat de hond last heeft van een lichamelijk probleem. Als hij bijvoorbeeld steeds zijn kop wegtrekt, kan hij last hebben van een oorontsteking of van zijn gebit. Ook als honden last hebben van artrose kunnen ze wat terughoudend reageren als je ze wilt aaien. Dit kan zeker een reden zijn om een bezoekje aan de dierenarts te brengen. Het kalm aaien van een hond versterkt de band tussen hond en baas en is voor mensen rustgevend. Honden kunnen er ook duidelijk erg van genieten. Dus een momentje om even te genieten van het aaien van je hond kan een fijn rustmoment van de dag zijn.

Bron: Hart voor Dieren juli 2019

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.