Zomer, zon, zonnesteek

Of ze nu in de woonkamer of in de tuin zitten, hoge temperaturen kunnen voor konijnen, cavia’s, hamsters en co. heel gevaarlijk worden.

Kleine huisdieren kunnen niet zweten of van de hitte af komen door te hijgen als een hond. Als ze het te warm krijgen, dreigt er een zonnesteek, welke vaak eindigt in de dood. De enige kans voor de dieren is om te ontsnappen naar een koelere plaats. Je moet hier dan ook absoluut rekening mee houden bij het kiezen van de locatie en het verblijf. Extra risico’s zijn er voor diertjes met overgewicht, zwangere, zieke en zeer jonge dieren.

Altijd een koel plekje

Binnenshuis mag het verblijf niet in de buurt van warmtebronnen staan en het mag niet aan direct zonlicht worden blootgesteld. Een plaats met goede ventilatie, maar zonder tocht is wat je zoekt. Tegels en stenen hebben een verkoelend effect en worden op prijs gesteld door kleine dieren. Voor de extra kleine dieren, zoals muizen of degoes, kunnen tunnels en buizen in de koelkast worden gekoeld, zodat de dieren altijd een plezierig terugtrekplekje hebben. Plastic zakken gevuld met ijsblokjes, verstopt onder zware aardewerk potten, zijn vooral populair en zorgen voor verkoeling bij hoge temperaturen. Zelfs een vochtige doek die over een deel van de ruimte of de schuilplaats wordt gelegd, biedt verkoeling aan de dieren, maar het mag de luchtcirculatie niet hinderen. Ook kun je het zand in het zandbad licht besproeien met water. In het geval van buitenverblijven moeten natuurlijke schaduwbronnen, zoals bomen of struiken, in aanmerking worden genomen bij het plannen van de ren. Als alternatief kun je zonneschermen of andere afscherming plaatsen. Maar houd er rekening mee dat de zon in beweging is en dat een schaduwrijke plek gedurende de dag een oven kan worden.

De juiste dorstlesser

Geef je dieren elke dag vers water. Zelfs als je de indruk hebt dat ze weinig of niets drinken, moet er altijd voldoende beschikbaar zijn. Een deel van de behoefte aan vocht wordt gedekt door groenvoer, maar op erg warme dagen is dit niet voldoende. Het verwarmen van de lucht en het geven van droog voedsel belast ook de waterhuishouding van de dieren. Uitdroging kan leiden tot nierproblemen en andere ernstige aandoeningen. Kortom: help knagers en konijnen veilig de zomer door!

De waarschuwingen

De effecten van een zonnesteek zijn vergelijkbaar bij kleine huisdieren en er zouden onmiddellijk alarmbellen moeten afgaan bij deze signalen:

 • Apathie
 • Uitputting
 • Verwardheid
 • Ongecontroleerde en schokkerige bewegingen
 • Op de zij liggen met een snelle, oppervlakkig ademhaling
 • Ademnood in zware gevallen
 • Blauw gekleurde slijmvliezen
 • Een snelle en zwakke pols
 • Verhoogde lichaamstemperatuur
 • Problemen met de bloedsomloop
 • Shock
 • Bewusteloosheid

Helpen bij noodgeval

Als één van je konijnen te warm wordt ondanks alle voorzorgsmaatregelen, moet je snel reageren. Breng het dier onmiddellijk naar een koele, goed geventileerde plaats. Zet hem in een vochtige, niet te koude doek om de lichaamstemperatuur te verlagen. Nooit een koude douche geven of in bad doen! Dit kan een shock veroorzaken. Eventueel kun je wel de pootjes in koud water onderdompelen. Probeer de patiënt te laten drinken. Als dit niet werkt, spuit het water dan voorzichtig in met een wegwerpspuitje zonder naald. Daarna moet je meteen doorrijden naar de dierenarts!

Bron: Hart voor Dieren augustus 2019

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.