Iets leuks doen met je dier

In de natuur leven konijnen in burchten en zijn ze ongeveer tien uur per dag actief bezig met het zoeken naar voedsel, afbakenen van hun territorium, graven van holen (vooral voedsters) en sociale activiteiten. Onze huiskonijnen lijken nog veel op hun wilde soortgenoten en vervelen zich vaak.

Ook onze huiscavia's zijn in de natuur actieve dieren en lopen vele kilometers per dag. Lopen, rennen, springen, tunnels maken in gras, rennen naar tunnels en schuilplaatsen, zoeken naar eten, knagen en eten, in een treintje achter elkaar lopen, zijn allemaal gedragingen die behoren tot het soort specifieke gedrag van een cavia.

Een geweldig leven of niet?

Veel van onze dieren lijken een geweldig leven te hebben. Ze zitten in een verwarmde omgeving, hun kooi wordt netjes schoongemaakt, vijanden hebben ze niet, ze krijgen vaak meerdere keren per dag goed te eten en regelmatig een aai. Alleen komen ze hierdoor ook veel te kort. Ze krijgen te weinig beweging en hebben onvoldoende ruimte om goed te kunnen rennen. Door je konijn en cavia dingen aan te leren of met hen te spelen kan je bijvoorbeeld probleemgedrag als slopen voorkomen. Maar spelen doet nog veel meer, door te spelen worden dieren slimmer, zij leren al spelenderwijs hersenen en lichaam, te gebruiken. Ook angsten kunnen overwonnen worden en als je het samen doet, verbetert het de band tussen jou en je dier.

Wat heb je in huis?

Wat voor spellen zou je aan je konijn of cavia kunnen geven? Kijk in eerste instantie aan wat je al in huis hebt, zonder dat je het apart hoeft te kopen. Bijvoorbeeld een toiletrol vullen met hooi en groente of leer ze uit een eierdoos te eten. Hoe leer je dit aan?

Eierdoos openen

Stap 1: leg wat lekkers (bijvoorbeeld een stukje andijvie of peterselie) in een open eierdoos en laat je konijn of cavia hieruit eten.

Stap 2: doe de deksel naar beneden, maar druk deze nog niet vast.

Stap 3: wanneer je konijn of cavia vol vertrouwen zijn neus ertussen steekt en het lekkers durft te plakken, geef je de volgende keer een dichte doos.

Laat die hersens werken

Hersengymnastiek bestaat echter uit veel meer dan alleen voer- of denkspelletjes. Denk hierbij aan trucjes aanleren, balansoefeningen, speuroefeningen, problemen oplossen etc. Hoe leuk is het als je konijn of cavia zijn neus en hersens mag gebruiken? Maak je konijn of cavia blij door hem wat te doen te geven.

Bron: hart voor dieren

 

konijn spelen

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.