Meerdere cavia's samen houden

1, 2 of meer?

Een cavia is een groepsdier. In een woonkamer kan een cavia wel alleen gehouden worden, maar wel als voorwaarde dat het diertje genoeg aandacht van zijn eigenaren krijgt, anders kwijnt hij weg. Een vriendje is ondanks dat wel aan te bevelen. Een beertje en zeugje samen houden is niet een goed idee, het gevolg daarvan is dat u waarschijnlijk 4 keer per jaar een nestje cavia’s heeft. En deze regelmaat is ook niet zo gezond voor de moeder. Wat in de meeste gevallen wel goed gaat, is 2 cavia’s van hetzelfde geslacht uit hetzelfde nest nemen. Als u 2 broertjes (2 beren) houdt, is het verstandig om nooit een vrouwtje in de buurt te laten, anders is de kans dat ze gaan vechten groot.

Volwassen dieren van hetzelfde geslacht bij elkaar zetten

Het kan dat u 1 cavia heeft en er toch nog 1 bij wilt hebben. Of u had er al 2, maar er is er 1 is overleden en u wilt een nieuw vriendje voor de andere.
U heeft de grootste kans op succes als u twee dieren van hetzelfde geslacht bij elkaar zet, waarvan 1 nog niet geslachtsrijp is. Dit moet dan een cavia jonger dan 3 maanden zijn, want dan worden ze geslachtsrijp.
Het is belangrijk dat u tijdens de wenperiode 2 hokken heeft. De oudere cavia moet namelijk bij het jongere dier in het hok worden geplaatst, en niet het jonkie bij de oudere. Als u dat vervolgens heeft gedaan, moet u het andere hok goed schoonmaken. Dan vervolgens weer als eerste de jonge cavia er in laten, zodat hij zijn geur weer kan afgeven, en dan na een dag of 2 de oudere cavia er weer bij zetten.

Wilt u nou 1 jong dier bij 2 volwassen cavia’s zetten, allemaal van hetzelfde geslacht, dan begint u hetzelfde. Daarna zet u als eerst de minst dominante cavia bij de jonge cavia, gaat dit goed, dan zet u na een dag of 2 de andere er ook bij.
Probeer de wenperiode niet sneller te laten verlopen, met ongeduld kunt u een hoop verpesten!
De meest dominante cavia herkent u, doordat die altijd als eerste eet, en als eerste tevoorschijn komt.

Een andere manier om de groep groter te maken, is uw vrouwtje (het zeugje) een keer te laten dekken. De dochters kunnen dan bij de moeder blijven. De zoontjes moeten wel een ander hok, gecastreerd worden, of naar een nieuw huis.

Beertje en zeugje samen

Bij alle knaagdieren, en dus ook bij cavia’s, is het belangrijk om altijd het zeugje in het hok van het beertje erbij te zetten en niet andersom. Als uw eerste cavia een mannetje is, is de introductie dus eenvoudig; gewoon erbij zetten. Na wat aftasten en soms wat gemopper, zullen ze elkaar vrij snel accepteren.
Als uw eerste dier een vrouwtje is, moet u weer de hokken introduceren zoals eerder genoemd bij het bij elkaar zetten van 2 cavia’s van hetzelfde geslacht. Het stel kan rustig een tijd bij elkaar blijven, maar moet tijdens geboorte en zoogperiode weer uit elkaar gehaald worden. Het vrouwtje is na de bevalling namelijk gelijk weer vruchtbaar. En gelijk een nieuwe dekking en zwangerschap is veel te zwaar voor de moeder.

Mannengroep

Wat heel belangrijk is: het gaat prima zolang ze geen vrouwtjes ruiken. Heeft u dus ook vrouwtjes in huis, dan moeten deze op een hele andere plek in het huis gehouden worden!

Als het misgaat

Als er nou toch gevochten wordt, ondanks dat u alle stappen gevolgd heeft. Is het belangrijk niet te vroeg en niet te snel in te grijpen. Niet te vroeg, omdat er ook een rangorde vastgesteld moet kunnen worden. Dit kan gaan met veel gemopper, gepiep en achter elkaar aan rennen. Zolang er geen bloed bij komt kijken, of echte bijtincidenten zijn kunt u ze het beste even laten gaan. Blijf wel in de buurt tijdens de introductie, maar ga niet boven het hok hangen, dat leidt af en geeft stress.
Te laat ingrijpen is ook niet goed, maar grijp in op de juiste manier. Je moet niet het slachtoffer van de cavia’s uit het hok halen, want dan weet de aanvaller precies wat hij ook de volgende keer weer moet doen, om die andere weg te krijgen. En zal het de volgende keer zeer waarschijnlijk weer gebeuren. Pak dus altijd de aanvallende cavia uit de kooi, laat die even in een ander hok en probeer het later nog eens. Blijft het fout gaan, dan kunt u nog proberen om de aanvallende cavia in een klein hokje, in het andere hok te zetten, zodat hij niet aan kan vallen. Of, het grote hok even te splitsen met wat gaas ertussen, dan kunnen ze elkaar wel ruiken en neuzen. Daarna kunt u de dieren nog een keer van plek wisselen, zonder het hok te verschonen. Als ze dan rustig naar elkaar doen kunt u nogmaals proberen om ze bij elkaar te zetten.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.