Overgewicht of obesitas
Bijna één op de vier katten zou te zwaar zijn. Obesitas (overgewicht) kan in verschillende opzichten schadelijk zijn voor een kat.
De kans op de volgende aandoeningen neemt aanzienlijk toe:
- de kans op suikerziekte (diabetes mellitus)
- de kans op gewrichtsproblemen
- de kans op niet-allergische huidaandoeningen
- de kans op leveraandoeningen
- de kans op hart- en ademhalingsproblemen
Het is daarom belangrijk om niet onbeperkt te voeren maar te kijken naar de conditie van de kat en een voeding te kiezen die aansluit bij de energiebehoeften van de kat. Een binnenhuis levende kat verbruikt bijvoorbeeld veel minder energie dan een kat die de hele dag buiten op pad is. Niet alleen beweegt een binnenshuis levende kat minder, maar hij heeft ook minder energie nodig om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden, binnen is het immers meestal al veel warmer.
Ook na castratie of sterilisatie is het van belang om goed op het gewicht te letten. Het lichaam ondergaat een hormonale verandering en heeft in verhouding (zeker de eerste maanden na de operatie) minder energie nodig. Als u dezelfde hoeveelheid voer blijft geven kan dit tot overgewicht leiden.
Light voeding
Indien een kat overgewicht heeft volstaat het niet om de kat op rantsoen te zetten en zo dus minder calorieën te geven. De kat kan dan gebrek krijgen aan bepaalde onmisbare voedingsstoffen. Een zogenaamde 'light' voeding heeft een beperkt vetgehalte maar is rijk aan vezels en eiwitten. Eiwitten en vezels geven de kat een verzadigd gevoel en beperken de afbraak van het spierweefsel.
Wanneer spreek je van overgewicht of obesitas?
Overgewicht ontstaat doordat de kat overmatig vet ophoopt in het lichaam. De ribben en de ruggenwervels moeten met een vlakke hand net te voelen zijn. Voelt u alleen maar vacht, dan is er sprake van overgewicht. Gebruik de bodyscorekaart om te zien of uw kat te dik is. Wanneer het lichaamsgewicht van uw huisdier minder dan 15% boven het ideaalgewicht is, spreken we van licht overgewicht. Als het lichaamsgewicht van het dier meer dan 15% boven het ideaalgewicht zit wordt over obesitas (zwaarlijvigheid) gesproken. Hierbij is het belangrijk om te realiseren dat voor een kat een gewichtstoename van 1 kg al snel een gemiddeld overgewicht van 20-25% is!
De behandeling
Wanneer er sprake is van serieus overgewicht zal uw huisdier moeten afvallen. Dit is te bereiken met een actieve levensstijl, voldoende beweging en een aangepast dieet wat bij ons verkrijgbaar is.
De dierenarts of voedingsdeskundige kan voor u een voedingsschema op maat maken.
Op dit schema staat aangegeven hoeveel u van de dieetvoeding mag geven. Dit wordt vaak per week afgebouwd, afhankelijk van de verloop van het dieet. Het schema is gebaseerd op een afvaldieet wat wij verkopen. Indien u graag uw eigen voer wilt blijven geven kunt u dit aangeven, dan passen wij het schema daarop aan.
In het medisch dossier van uw huisdier houden wij een gewichtscurve bij. U bent dan ook iedere 2 weken welkom op de praktijk om uw huisdier te komen wegen. Wij zullen samen met u bekijken of het te behalen streefgewicht nog steeds actueel is. Uiteraard is dit kosteloos.
Uiteindelijk is resultaat zien de beste motivatie om uw huisdier af te laten vallen.