Loopsheid bij de teef

De vruchtbare periode van de teef wordt de loopsheid genoemd. De eerste loopsheid kan tussen 5 en 14 maanden leeftijd optreden. Grote honden worden vaak op wat latere leeftijd voor de eerste keer loops dan kleine honden.

Wat merkt u van loopsheid?

Tijdens de loopsheid kunnen de volgende symptomen optreden:

 • De vulva kan gaan opzwellen en wat roder worden.
 • Uw teef kan uitvloeiing uit de vulva krijgen, dit kan bloederig zijn en kan naar ijzer ruiken. Belangrijk is dat deze uitvloeiing eigenlijk nooit mag gaan stinken.
 • Vaak is de eetlust wat minder tijdens de loopsheid.
 • Uw teef kan wat kleinere plasjes gaan doen.
 • Door specifieke geuren (feromonen) kan ze ook reuen aantrekken, soms worden loopse teven zelfs achtervolgd door reuen.

Niet alle teven vertonen alle bovenstaande symptomen. Het kan dus zeker zo zijn dat uw hond geen uitvloeiing of zwelling van de vulva laat zien, maar alleen een verhoogde aantrekkelijkheid voor honden. Dit wordt een stille loopsheid genoemd en is dan ook veel lastiger te herkennen voor u.

Bereidheid tot dekking

De teef zal alleen tijdens dag 10 -14 van de loopsheid toestaan dat ze gedekt wordt door een reu. Als een reu haar toch probeert te dekken op andere momenten, dan kunnen sommige teven flink van zich afbijten.

Duur van de loopsheid

De gemiddelde duur van de loopsheid is drie weken, maar de duur varieert erg per hond. Een teefje wordt gedurende haar hele leven loops, bijna altijd twee keer per jaar. Dit is een compleet ander patroon dan bij bijvoorbeeld mensen en katten.

Preventie van de loopsheid

Er zijn verschillende redenen om de loopsheid te willen voorkomen. De belangrijkste reden is om dracht te voorkomen, maar het kan ook zinvol zijn om de loopsheid zelf te voorkomen.

 • Loopsheid zelf voorkomen 
  Er zijn enkele belangrijke redenen om te voorkomen dat uw hond überhaupt loops wordt. De loopsheid kan namelijk een vervelende periode zijn, zeker als uw hond veel bloed verliest of heel slecht eet. Ook is de kans op schijnzwangerschap kleiner als uw teef niet meer loops wordt. Bij schijnzwangerschap blijven bepaalde hormonen in het lichaam na de loopsheid te hoog, hierdoor denkt het lichaam dat er een zwangerschap is.Een andere belangrijke reden om de loopsheid te voorkomen is dat regelmatige en langdurige blootstelling aan de vrouwelijke hormonen die de loopsheid veroorzaken ernstige bijwerkingen kunnen geven. In de natuur zal praktisch iedere loopsheid gevolgd worden door dracht, maar dat is niet zo bij onze huishonden. Er is dus sprake van een hele andere hormoonbalans. Met name melkkliertumoren, suikerziekte en beenmergdepressie kunnen optreden door langdurige blootstelling aan vrouwelijke hormonen. Door operatieve preventie van de loopsheid kunnen sommige bijwerkingen dan ook gestopt worden.
   
 • Ongewenste dekking voorkomen
  Als uw hond toch onverwacht en ongewild gedekt wordt en drachtig (zwanger) is dan bestaat er een mogelijkheid deze dracht te beëindigen met Alizin®. Het beste is om een buikecho te doen (mogelijk vanaf dag 22 na de dekking) om de dracht te bevestigen. Ongeveer de helft van de dekkingen leidt tot een dracht. De behandeling met Alizin® gaat om twee injecties, met 24 uur (niet langer!) tussentijd. Deze behandeling kent ook bijwerkingen en is 95% effectief. Na 4 tot 7 dagen volgt een abortie. Verstandig is om het resultaat te controleren door middel van een tweede buikecho op dag 10 na de behandeling. Mocht uw hond nog steeds drachtig zijn dan is het mogelijk de behandeling met Alizin® te herhalen. Dit kan tot dag 45 na de dekking. Alizin® mag ook eerder ingezet worden na de dekking, maar gezien de bijwerkingen en het feit dat niet iedere dekking tot dracht leidt adviseren wij dit niet. In ieder geval raden we aan met een behandeling te wachten tot na de loopsheid. Toch geldt nog steeds: voorkomen is beter dan genezen.

Kijk hier voor informatie over sterilisatie.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.