Hond en baby

Hoera, we krijgen een baby!

Maar zal uw hond dat ook wel fijn vinden?!
Het komt veel voor dat ouders zich bezorgd maken over het gedrag van hun hond als er een baby op komst is. Vooral wanneer het 't eerste kindje is en men nog niet weet hoe de hond daarop zal reageren, kunnen de zorgen de vreugde overschaduwen. Maar met een beetje hulp van de aanstaande ouders, accepteren de meeste honden zo’n nieuwkomertje gewoon als een nieuw lid van het gezin.

Leefschema aanpassen

Wanneer u weet dat er een baby op komst is, heeft u meestal nog zo'n zeven maanden voor de boeg voordat de baby als nieuwe wereldburger een feit is. Dat is wel zo prettig, want daardoor heeft u ruim de tijd nog wat aan het gedrag van uw viervoeter bij te schaven en misschien bepaalde voorzorgsmaatregels te treffen voordat de baby er is. Het is namelijk heel belangrijk dat uw hond eventuele veranderingen in zijn dagelijkse leefpatroon niet verbindt aan de komst van uw baby. Het nieuwe kindje moet door uw hond worden geassocieerd met leuke en fijne dingen, niet met beperkende dingen.
Voordat uw kindje wordt geboren, heeft u mooi de tijd om eventuele leefschema's van de hond zo te veranderen dat het goed past in de dagelijkse verzorging van een baby. Probeer zijn uitjes alvast naar tijden te verschuiven waarop u straks met de baby gaat wandelen. Realiseer u dat het moment dat de baby er eenmaal is, zeker het verkeerde moment is om de hond nog dingen aan te leren. Als nieuwe ouder heeft u het daarvoor gewoon te druk. En het kost al genoeg moeite om de normale dagelijkse gang van zaken van de hond niet te verstoren. Bovendien is het echt heel belangrijk dat de hond geen verband legt tussen de komst van de baby en het wegvallen van allemaal leuke dingen die hij wel gewend was. Dus: wilt u nog iets aan het gedrag van uw hond veranderen, doe het dan in die paar maanden dat u in verwachting bent.

Gedrag aanpassen

Heeft u nog iets op het gedrag van uw viervoeter aan te merken doordat u heeft verzuimd hem goed op te voeden, dan heeft u daar nu nog volop de gelegenheid voor. Ga met uw hond naar een hondenschool en u zult versteld staan van wat u in een paar weken en eventueel luttele maanden allemaal met hem kunt bereiken. Trekken aan de lijn was misschien tot nu toe niet zo bezwaarlijk, maar als u met een kindje in een wandelwagen loopt is dat wel even anders. En een oefening als 'op je plaats' is natuurlijk heel handig als u druk bent met de verzorging van uw kindje. Wanneer de hond tot aan de komst van de baby voortdurend vrij was om te gaan en te staan waar hij wilde, zal hij het 'op je plaats' als de baby er eenmaal is associëren met de aanwezigheid van het kind en daardoor een negatief gevoel ten opzichte van het kind kunnen ontwikkelen.

Bench aanleren

Hetzelfde geldt voor een eventuele training om de hond aan een bench (hondenbox) te wennen. Een bench is een perfect middel om uw viervoeter een veilige, vertrouwde plek te bieden op al die momenten dat u even niet kunt opletten. Ook later is het handig, als er bijvoorbeeld een keer veel drukte is door vriendjes over de vloer. Of als de baby gaat kruipen en nog niet het benul heeft dat de hond af en toe met rust moet worden gelaten. U kunt de hond heel luchtig en zonder druk aan een bench wennen door hem deze te laten associëren met de goede dingen uit het leven. Eten (en dan nu even extra lekkere maaltijden) krijgt de hond bijvoorbeeld alleen nog maar in de bench, een zalige kluif krijgt hij alleen in de bench, een nieuw speeltje krijgt hij alleen in de bench. U dringt hem de bench niet op, maar zet gewoon het hekje open. Aan hem de keuze of hij het lekkers wel of niet zal halen. Meestal duurt het niet lang voordat een hond inziet dat hij zijn lekkers echt alleen maar kan krijgen als hij het zelf in de bench gaat ophalen. Uiteindelijk zet u het lekkers steeds verder achter in de bench, vervolgens brengt u de hond met het lekkers tot 'af' in de bench en uiteindelijk bent u zover dat de hond de bench als zijn vaste plaats beschouwt en zich daar prettig voelt. Dan kunt u ook het hekje sluiten en de hond steeds een beetje langer in de bench alleen laten. Schaft u pas een bench aan als de baby er eenmaal is, dan is de associatie 'bench = baby = niet leuk' snel gemaakt.

De baby komt thuis

Zorg dat de eerste indruk goed is. Het eerste moment dat uw hond uw nieuwe kindje ziet, moet gelijk leuk zijn. Breng de baby binnen in bijvoorbeeld een maxi-cosi en breng de hond tot 'zit' naast de maxi-cosi en geef hem onmiddellijk een paar stukjes van iets wat hij echt heel lekker vindt. Daardoor is de eerste indruk al goed: er komt iets binnen dat nieuw is en anders ruikt, maar het levert wel iets heel bijzonders op.Laat de hond rustig naar de baby kijken en aan de baby snuffelen. Praat vrolijk tegen hem, knuffel hem en geef wat lekkers. Geef hem aandacht in aanwezigheid van de baby.
Zorg dat u wat lekkers bij u heeft als u de baby voor het eerst in aanwezigheid van de hond op de arm heeft en laat het lekkers op de grond vallen. Uw aandacht voor de baby levert hem iets lekkers op en daardoor worden de momenten waarop u aandacht geeft aan de baby ook fijne momenten voor de hond.Aai de hond de eerste dagen als de baby in de buurt is. Ook daardoor wordt de baby een prettig signaal, want het betekent dat de hond uw aandacht zal krijgen. Geef de hond te eten als de baby binnen komt, want ook dat bevestigt dat de baby iets prettigs inhoudt. Probeer een uitje met de baby of het binnenbrengen van de baby zoveel mogelijk te combineren met een uitje van de hond. De baby betekent voor de hond dan 'leuk, we gaan uit'.

Speeltjes buiten bereik van de hond houden

Zorg dat speeltjes van de baby buiten bereik van de hond blijven. Heeft uw viervoeter toch zo'n babyspeelgoedje te pakken, straf hem dan nooit (het speeltje heeft de geur van uw baby en uw hond zou de straf daarmee kunnen associëren), maar haal het weg als hij zijn interesse even kwijt is of ruil het voor een ander fijn speeltje dat hij prachtig vindt. Als u de baby moet verzorgen en de hond daarom rustig op zijn plaats moet blijven, geef hem daar dan een lekkere kluif. Als u besluit de hond in de bench te leggen, doe dat dan voordat de baby binnenkomt. Geef de hond in de bench wat lekkers als u met de baby de kamer binnenkomt.

Hond en baby samen

Honden en baby's kunnen prima met elkaar overweg, mits u als baasje uw hond een aantal heel duidelijke regels stelt en hem bovendien de baby laat associëren met de leuke en fijne dingen van het leven. Veel honden vinden baby's prachtig, totdat ze gaan kruipen. Bescherm uw hond tegen opdringerige baby's die zich aan zijn vacht optrekken, zijn speeltjes pakken en in zijn ogen of neusgaten priemen. Leer uw peuter dat de hond geen speelgoed is.

 

hond-baby

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.