Grasaren bij de hond

Grasaren bij de hond

Grasaren komen elke jaar rond de zomer voor in bloeiend gras langs wegen en in weilanden. 'Kruipers', zoals grasaren ook wel genoemd worden, kunnen een hoop problemen veroorzaken bij honden. Ze worden kruipers genoemd omdat ze door hun anatomie maar 1 kant op kunnen kruipen, namelijk dieper het lichaam in. Weerhaakjes verhinderen dat de grasaar weer makkelijk naar buiten kan.
Deze grasaren breken af en blijven gemakkelijk in de vacht hangen. Door hun scherpe punt dringen ze gemakkelijk door de huid naar binnen. Grasaren geven vooral last in de oren, tussen de tenen, bij de ogen, in de huid of in de neus.

Wanneer de grasaar is binnen gedrongen, beschouwt het lichaam dit als 'vreemd'. Het lichaam reageert met een ontstekingsreactie. Dit houdt in dat er roodheid, pijn, zwelling en soms koorts kan optreden. Vaak beginnen de klachten acuut.

Grasaar in het oor

Wanneer een grasaar in het oor terecht komt zal de hond plotseling erg gaan schudden met zijn kop en aan het oor gaan krabben, vaak zal de grasaar er niet vanzelf uitkomen. De dierenarts kijkt met de otoscoop (oorkijker) in het oor. Indien mogelijk proberen we de grasaar met een klein tangetje te pakken. Meestal lukt dit, soms is een roesje nodig. In ernstigere gevallen heeft de grasaar het trommelvlies gepasseerd. Vaak is het probleem dan al langer aanwezig, en kunnen er zelfs evenwichtsproblemen optreden. Bij honden met lange oren zien we vaker grasaren.

grasaar

Grasaar met behulp van een otoscoop en tangetje uit een oor verwijderd

Grasaar tussen de tenen

Ook zien we een grasaar regelmatig tussen de tenen. Meestal valt op dat de hond veel tussen de teentjes likt en plotseling mank loopt. Vaak zien we ook een gaatje in de huid. Dan hebben we al een vermoeden van een grasaar. De dierenarts zal proberen de grasaar te vinden en te verwijderen. Soms is de grasaar door het likken al weer verdwenen, en geeft vooral de ontsteking nog last. We behandelen dan vaak met antibiotica en het weken van het pootje in groene biotex. Bij onvoldoende verbetering, of het terugkeren van de klachten na de behandeling gaan we onder een roesje op zoek naar de grasaar. Ook kunnen we soms met behulp van echografie een idee krijgen van een grasaar onder de huid. Als behandeling leggen we dan de huid open, en verwijderen de grasaar. Indien nodig leggen we een drain aan, om het ontstekingsmateriaal uit de wond te laten komen.
Ook bij de ogen, in de neus en elders in de huid kunnen grasaren last geven.

grasaar-uit-poot

Grasaar uit voetje

Voorkomen van grasaren

Het voorkomen van grasaren is lastig. Probeer plekken met bloeiend gras te mijden. Het kan helpen om de haren kort te houden, en regelmatig de oren, huid en poten te controleren.

grasaar-bij-de-hond

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.