Tong als lepel

Katten kunnen over het algemeen heel keurig drinken zonder te morsen, dat komt omdat zij hun tong een beetje opvouwen om er zo een soort lepeltje van te maken. Terwijl honden water gewoon van hun tong af naar binnen slobberen en er juist vaak een natte boel van maken.

Weinig drinken

Geen dier kan zonder water, maar katten hebben opvallend weinig vocht nodig. Dat heeft een aantal redenen. Ten eerste zijn de nieren van een kat in staat de urine zo te concentreren dat er twee en een half maal meer water kan worden gespaard dan bij de mens. Daarnaast verdampen katten heel weinig water. Ze verliezen maar heel weinig vocht met zweten en hijgen, en de ademhaling gaat met heel weinig vochtverlies gepaard.

Bij droogvoer moet een bakje water

De kat is een echte vleeseter, wat betekent dat hij via zijn voeding al zo'n zeventig procent van zijn vochtbehoefte binnen krijgt. Rauw spiervlees bestaat namelijk voor zeventig procent uit water. Vis bestaat zelfs voor zo'n tachtig procent uit water. Als een kat grotendeels of alleen maar droogvoer eet hebben ze meer vocht nodig, want droogvoer en knabbeltjes bevatten maar zo'n tien procent water. Veel katten drinken buiten uit plassen of sloten. Waardoor het lijkt dat uw kat bijna niets drinkt. Misschien drinkt uw kat wel water uit uw druppelende kraan, een bezigheid waar veel katten hun tijd mee doorbrengen. Maar zelfs als uw kat heel weinig water drinkt, kan dat nog normaal zijn. Het lichaam produceert namelijk zelf ook vocht, doordat vetten en koolhydraten in het voedsel in het lichaam worden verbrand en worden omgezet in watermoleculen. Het blijft belangrijk, vooral bij oudere katten, om te controleren of de kat zijn drinkgedrag veranderd, zowel bij niet drinken of juist heel veel drinken is het verstandig om aan de bel te trekken.

Koemelk is niet gezond voor katten

Soms denken mensen dat een kat melk nodig heeft of geeft men melk omdat de kat anders zo weinig drinkt. Gewone koemelk is niet geschikt voor onze katten. De kattenmaag is niet ingesteld op het binnenkrijgen van melk, maar op het binnenkrijgen van vlees. Gewone melk bevat bepaalde eiwitten die veel katten slecht verdragen. Ook verdraagt de darm van veel katten de melksuikers, of lactose, uit de koemelk niet. De suikers worden dan niet afgebroken. Zowel de eiwitten als de melksuikers zijn bij katten vaak de oorzaak van diarree. Wilt u uw kat per se melk geven, geef hem dan 'catmilk'. Deze melk voor katten is speciaal voor katten ontwikkeld en bevat ingrediënten die wel gezond zijn voor uw kat.

tong-als-lepel

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.