De rat als huisdier

Ratten worden vaak gezien als enge vieze dieren. Zij hebben deze slechte naam vooral doordat ratten vroeger veel ziektes overbrachten. De tamme rat is echter een heel gezellig en schoon huisdier, die veel dingen kan leren en graag wil spelen. Een rat heeft dus wel veel aandacht en liefde nodig als huisdier, er moet regelmatig met hem gespeeld worden.

Algemene informatie

De tamme rat stamt af van de bruine- of rioolrat. Er zijn veel verschillende kleuren en allerlei aftekeningen. De witte rat staat bekend als de meest vriendelijke rat. 
Mannetjes worden ongeveer 350-600 gram en vrouwtjes 250-400 gram. Hun levensverwachting is ongeveer 21-28 maanden.
Ratten hebben zeer lange snijtanden, die soms geel kunnen worden. Het is van belang dat deze snijtanden goed op elkaar aansluiten, ze moeten namelijk op elkaar afslijten. Geef uw rat dus veel om op te knagen en houd goed in de gaten of uw rat goed kan eten en knagen.

Rode uitvloeiing

Soms zien we rode uitvloeiing uit de neus of ogen van een rat, en soms ook rode urine. Meestal is dit geen bloed, maar een rode kleurstof (porfyrine) die er net als bloed uitziet. De rat neemt deze kleurstof uit het eten op en scheidt de stof via het oog, de neusklieren en de urine weer uit. Mocht uw rat ook andere klachten krijgen, zoals vaak kleine plasjes doen, een oog dichtknijpen of veel niezen, dan is het verstandig om bij ons langs te komen.

Huisvesting

Ratten zijn erg speels en levendig, ze hebben dan ook een groot hok nodig. Let daarbij op het volgende:

  • Gebruik veel speeltjes en verhogingen, zoals takken, trappetjes en zelfs hangmatten.
  • Ratten vinden het erg fijn om in een afgesloten plek te kunnen slapen, een huisje wordt dan ook erg gewaardeerd.
  • Let er goed op dat de tralies van het hok knaagdierbestendig zijn. Geplastificeerde tralies zullen snel kapot gemaakt worden. 
  • Voor bodembedekking neemt u een materiaal dat niet te stoffig is maar wel goed urine opneemt. Ratten hebben snel last van ademhalingsproblemen en te stoffige bodembedekking kan dit versterken. Gebruik bijvoorbeeld krantensnippers of houtsnippers.

Belangrijk is dat het hok vaak goed schoon wordt gemaakt:

  • Als er te lang urine in het hok blijft liggen, dan kunnen er giftige stoffen in de lucht (ammoniak) komen waardoor uw rat ademhalingsproblemen kan krijgen.
  • Uw rat kan huidproblemen krijgen als hij te vaak over een natte ondergrond moet lopen.
  • De bodembedekking moet dus regelmatig vervangen worden.
  • Gebruik een mild schoonmaakmiddel, dus geen bleek, maar bijvoorbeeld groene zeep of een afwasmiddel voor de gevoelige huid.

Ratten zijn erg gevoelig voor tocht. Zorg er dus voor dat de kooi niet op de tocht staat. Een stabiele omgevingstemperatuur zorgt ook voor zo min mogelijk gezondheidsklachten. Zet de kooi nooit in de volle zon!!

Voeding

Ratten zijn alleseters en vinden ook heel veel lekker, hierdoor worden de diertjes wel snel dik. Ratten eten ongeveer 5-10 gram per 100 gram lichaamsgewicht per dag. U kunt bij de dierenwinkel speciale voeding voor ratten kopen en dit aanvullen met groente en fruit, eventueel ook brood en yoghurt. Pas wel op, want met alle extra’s geeft u al snel te veel waardoor uw rat te dik wordt. Dit kan weer gezondheidsproblemen geven.
Ratten drinken vrij veel, ongeveer 10 ml per 100 gr lichaamsgewicht. Het makkelijkst en schoonst is het gebruik van een drinkflesje. Het is handig om er een bakje onder te zetten dat lekwater opvangt.

Voortplanting

Ratten zijn op 5 tot 6 weken leeftijd al vruchtbaar, maar het is niet verstandig om dan al een nestje te nemen. U moet hier natuurlijk wel rekening mee houden als u (per ongeluk) een nestje heeft gekregen: de broertjes en zusjes moeten dan uit elkaar gehaald worden.

De draagtijd is 21-23 dagen. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is te zien aan de opening tussen de anus en de plasopening, bij mannetjes is deze 2 keer zo groot als bij vrouwtjes.

Meerdere ratten samen

Ratten kunnen prima in groepen samenleven, als er maar voldoende ruimte beschikbaar is. Ze vechten onderling zelden, maar als er een nieuw dier in de groep komt kan er wel zeer heftig gevochten worden. Het territorium wordt dan verdedigd. Laat de dieren eerst aan elkaar wennen op neutraal terrein, eventueel eerst in aansluitende hokken. Jonge dieren worden over het algemeen sneller geaccepteerd dan oudere dieren. Let wel bij mengen van vrouwen en mannen op de mogelijkheid van nestjes krijgen. Een manier om dat te voorkomen is door alleen mannen of alleen vrouwen te nemen, of de mannen te laten castreren.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.