Huidklachten

De huidproblemen die we bij katten zien, worden waarschijnlijk veroorzaakt doordat de kat zichzelf teveel likt, krabt of bijt. Er kunnen dan korstjes ontstaan en kaalheid, maar de huid kan ook heftig gaan ontsteken door de chronische irritatie. We noemen het automutilatie, wanneer de kat zichzelf dit aandoet.

Symptomen

  • Kaalheid: vooral van de rug bij de staart, buik, liezen. Soms wordt in een vroeg stadium alleen het dunner worden van de vacht gezien, dit komt dan vaak door afgebroken haren.

  • Korstjes: van de rughuid, maar ook bij de oren, vaak beiderzijds.

  • Wonden: vaak slecht genezend doordat de kat eraan blijft likken of krabben, ook vaak ontsteking rondom de wonden.

Er zijn 2 groepen van oorzaken waarom een kat zichzelf kapot likt, bijt of krabt.

Fysieke jeuk: ofwel echte jeuk

Hierbij is er een lichamelijke aandoening waardoor er echte jeuk ontstaat, vergelijkbaar met een muggenbult bij ons. Er ontstaat een ontstekingsreactie in de huid die echt jeuk veroorzaakt. Er zijn veel verschillende oorzaken van echte jeuk.
Echte jeuk wordt onder andere door onderstaande aandoeningen veroorzaakt.

Psychogene jeuk , ofwel stress “jeuk”

Hierbij is er geen echte jeuk van binnenuit, maar zit het meer in het koppie van uw kat. Zoals wij ons soms achter het hoofd krabbelen of onze nagels gaan bijten als we zenuwachtig zijn, zo gaan katten zich vaak overdadig veel likken bij stress. Dit kan zeer ernstige vormen aannemen, waarbij de kat zich helemaal kaal likt en vol met korstjes kan komen te zitten.
Katten kunnen stress krijgen van zeer veel verschillende dingen, zoals verhuizen, een nieuwe kat of persoon in huis, een nieuwe kat in de buurt, een vogel die steeds voor het raam zit etc. Het is wel erg moeilijk om achter de echte oorzaak van stress te komen.

Het zal duidelijk zijn dat beide oorzaken tot dezelfde symptomen kunnen leiden, maar allebei een heel andere therapie behoeven.
Het eerste wat we moeten proberen te doen, is onderscheid maken tussen de psychogene en fysieke jeuk. Vaak zullen we gebruik maken van een medicijn waarmee de fysieke jeuk zeker afneemt, de psychogene jeuk echter niet. We geven dus dit medicijn om te kijken welke jeuk uw kat heeft, een soort diagnostische therapie. Na een aantal weken gaan we dan kijken of de jeuk weggegaan is, wat duidt op fysieke jeuk. Als de jeuk even heftig is gebleven, duidt dit meer op psychogene jeuk.
Als we eenmaal weten dat er sprake is van echte jeuk, dan zullen we verder gaan kijken naar de echte oorzaak. In het geval van psychogene jeuk zullen we u helpen met de behandeling daarvan.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.