Schijnzwangerschap

De eerste loopsheid van een teefje treedt op tussen de leeftijd van 5 tot 14 maanden. Bij kleine rassen vaak eerder dan bij grote rassen. De loopsheid duurt ongeveer 3 weken en in deze periode is de teef meestal tussen de 11e en de 13e dag vruchtbaar, maar uitzonderingen komen voor.

Het komt regelmatig voor dat de teef schijnzwanger wordt, dit is een heel natuurlijk proces. De reden hiervan is dat in de natuur alleen de rang hoogste wolventeef een nestje krijgt. Ook de andere teven in de roedel verzorgen de pups en deze worden schijnzwanger zodat ook zij de pups melk kunnen geven. 
Onze niet-gecastreerde teefjes hebben hier soms ook last van. Schijnzwangerschap kan zich één tot drie maanden na de loopsheid voordoen.

De verschijnselen van schijnzwangerschap zijn:

  1. Zwelling van de melkklieren met melkproductie.
  2. Verzamelen van voorwerpen (speelgoed, schoenen, kleedjes, etc.) voor het maken van een nest.
  3. Gedragsveranderingen, wat zich bijvoorbeeld uit in agressief gedrag, aanhankelijk gedrag, sloomheid en/of verminderde eetlust.
  4. Zwaarder worden.

Wat kan men doen als een hond schijnzwanger is?

  1. Leid haar veel af door veel met haar te wandelen en te spelen.
  2. Wij kunnen medicijnen (een niet hormonale-stof) voorschrijven die het hormoon prolactine die voor de schijnzwangerschap zorgt af remt.
  3. Tenslotte kan besloten worden om de teef te castreren. Dit moet dan wel gebeuren in een periode dat zij niet schijnzwanger is.

Volgens het nieuwe diergeneesmiddelenbesluit en de diergeneesmiddelenregeling is het verboden om merknamen van diergeneesmiddelen, die alleen bij een dierenarts en niet in een dierenwinkel verkrijgbaar zijn op het internet te vermelden. Uw dierenarts mag het wel mondeling aan u doorgeven.

Wat kunt u beter niet doen?

  1. Weghalen van het speelgoed uit haar mand, de teef kan daar alleen maar nerveuzer van worden.
  2. Veel aandacht aan haar schenken als ze hier vaak en op een overdreven manier om komt zeuren.
  3. Wrijven over haar tepels of insmeren met een verkoelende zalf. Dit stimuleert namelijk de melkproductie.
  4. Hormoon-therapie geven, dit kan ernstige bijwerkingen geven.

Schijnzwangerschap gaat na enkele weken vanzelf over. Als uw hond eenmaal schijnzwanger is geweest, komt dat meestal na elke loopsheid terug.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.