Kennismaken met de muis

Oorsprong van de muis

Muizen zijn knaagdieren die oorspronkelijk uit Azië komen. Van hieruit hebben ze zich verspreid naar het Middellandse zeegebied en Europa. Sinds 2000 is de NMC, Nederlandse Muizenfokkers Club opgericht. Dit is een Landelijke vereniging voor kleine knaagdieren liefhebbers.

Rassen

De meest voorkomende is de witte muis met rode of zwarte ogen. Muizen kunnen verschillen in aftekeningen, vachttype en kleur. De NMC onderscheidt meer dan 40 standaardvarianten met 200 mogelijke variaties daarop.

Weetjes over de muis

Latijnse benaming: Mus musculus

Gemiddeld gewicht: Mannetje 20-40 gram

                            Vrouwtje: 25-40 gram

Geslachtsrijp: 6-7 weken

Vrouwtje: vrouwtjes muis

Mannetje: mannetjes muis

Jong: muizen jong (pinkie= net geboren muis)

Draagtijd: 19-21 dagen

Nestgrootte: 6-12 (gemiddeld 8)

Geboortegewicht: 1-1,5 gram

Ogen open: 12-14 dagen

Zoogperiode: 3 weken

Gezelschap

Muizen zijn sociale dieren en moeten gezelschap hebben van minimaal 1 andere muis. Als u geen jonge muizen wilt, kunt u het beste muizen van hetzelfde geslacht houden. Mannetjes muizen kunnen vechten, vooral als ze niet met elkaar opgegroeid zijn of in een te kleine kooi moeten leven met vrouwtjes muizen erbij. Mannetjes produceren een sterke muskusachtige urine, daardoor ruiken ze sterker dan vrouwtjes.

Vrouwtjes muizen vechten bijna nooit, zeker niet als ze met elkaar opgegroeid zijn.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.