Echt geen eetlust? Of een trucje om aandacht?

Echt geen eetlust? Of een trucje om aandacht?

Uw pup of kitten is de hele dag druk in de weer met het ontdekken van de wereld, het bedenken van ondeugende spelletjes en niet te vergeten met groeien! Al deze activiteiten kosten de nodige energie, waarvoor goed eten noodzakelijk is. Maar wat nu als uw kameraadje opeens weigert te eten. Moeten dan direct alle alarmbellen gaan rinkelen of kan dit geen kwaad?

Een keer een maaltijd overslaan kan nog niet zo snel kwaad. Uw pup of kitten heeft hier reserves voor opgebouwd. Op het moment dat eten langer wordt geweigerd, uw huisdier ook niet wil drinken of lusteloos is, is het belangrijk om te achterhalen of er sprake is van een lichamelijke oorzaak. Ziekte, wisselen van tanden en hormonen die opspelen: ze kunnen allemaal zorgen voor een verminderde eetlust.

Pups of kittens kunnen altijd een moment krijgen waarop ze even minder ''trek'' hebben in eten. Sommige honden of katten zijn minder gefixeerd op eten. Het is dan belangrijk om hier geen extra aandacht aan te besteden. Deze aandacht kan juist slecht eten bevorderen. Ook is het belangrijk om kritisch te kijken naar de eventuele tussendoortjes die worden gegeven. Hier kan uw huisdier al zo verzadigd van zijn dat de echt belangrijke maaltijd daardoor geweigerd wordt.

Bij het weigeren van eten is het advies om zelf geen ander gedrag te gaan vertonen. Het beste kunt u de etensbak na 15 min wegpakken en wachten met aanbieden tot de volgende maaltijd. Het is niet raadzaam om de maaltijd op te leuken door er iets ''lekkers'' doorheen te mengen of te wisselen van voeding. Hier gaat uw huisdier zeker een ondeugend spelletje van maken.

Zolang uw huisdier goed groeit en levendig is, hoeven dus niet alle alarmbellen te gaan rinkelen als hij een keer een maaltijd overslaat.

Bron: Royal Canin; Leesvoer

eetlust-hond

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.