Onderhuids abces bij de kat

Een abces is een holte gevuld met pus, dat zich onder de huid ophoopt als gevolg van een bacteriële infectie. Deze aandoeningen is één van de meest voorkomende aanleidingen tot opname in de kliniek.

Oorzaken

De meeste abcessen ontstaan als gevolg van een diepe bijtwond die tijdens een gevecht met een andere kat is opgelopen. Als de ene kat de andere bijt, worden bacteriën die in de bek aanwezig zijn door de hoektanden onder de huid van het slachtoffer gebracht. De bijtwond is klein en sluit zich weer snel. De enige aanwijzing is misschien een plukje haar dat in een korstje aan elkaar kleeft op de plek van het wondje. De bacteriën blijven achter en hierdoor kan zich binnen enkele dagen een infectie ontwikkelen. Soms vangt het immuunsysteem het op, maar vaak vormt er zich een abces. De meeste abcessen zitten rond de staartbasis, de kop, nek of schouders.

Hoe herkent u een abces?

  • Abcessen zijn pijnlijk, vaak mag u de plek niet aanraken.
  • Een abces voelt aan als een zacht gezwel, wat fluctueert.
  • Het abces kan openbreken, waardoor er grote hoeveelheden stinkend groengeel pus vrijkomt.
  • De kat kan ziek zijn, sloom worden en slecht eten.

Welke katten hebben vaak abcessen?

Een abces kan bij iedere kat voorkomen. We zien abcessen vooral bij katten die veel buiten komen en nog niet gecastreerd zijn. Niet gecastreerde katers hebben een grotere drang om hun territorium te verdedigen en zullen daardoor eerder met andere katten vechten.

Is een abces ernstig?

De meeste abcessen verdwijnen na een behandeling. Een bijtwond is echter wel de meest voorkomende manier waarop twee ernstige infectieziekten, kattenaids en Feline leukemie van een besmette kat op een gezonde kat kunnen worden overgebracht.

Wat kunt u zelf doen?

Als u het vermoeden heeft dat uw kat met een andere kat gevochten heeft, controleer hem dan helemaal op bijtwondjes. Ga met uw vingertoppen door de vacht van uw kat. Als u bij een plekje komt dat u (liever) niet mag aanraken, ga dan op zoek naar bloedkorstjes en kleine bijtgaatjes. Als u een wondje vindt, hou dit dan goed schoon. En open door het korstje te verwijderen. Als het wondje namelijk te snel dicht gaat kan er een abces ontstaan. Als de plek dik wordt, de huid erg pijnlijk blijft of uw kat zich niet lekker voelt is het verstandig om contact met ons op te nemen.

De behandeling

Als de infectie mild is en zich nog niet tot een abces ontwikkeld heeft, kunnen we een antibioticum kuur geven. Als er al een abces ontwikkeld is, nemen we de kat het liefste op. Onder een roesje zullen we het abces openen en goed spoelen, aanvullend wordt vaak een antibioticum kuur en pijnstiller gegeven. Bij grote abcessen kan het soms nodig zijn om een drain te plaatsen. De drain zorgt ervoor dat de wond openblijft zodat al het vuil naar buiten kan.

Abces-kat

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.