Krolsheid bij de poes

Kittens worden op ongeveer 6 maanden leeftijd volwassen, ze kunnen dan ook geslachtsrijp worden. Sommige kittens zijn echter al vanaf 4 maanden geslachtsrijp. Pas op een leeftijd van 14 maanden zijn alle botten uitgegroeid en op ongeveer 3 jarige leeftijd zijn ze volledig volgroeid.

Geslachtsrijp en krolsheid

Poezen worden krols als ze geslachtsrijp zijn. Krolsheid is de periode waarin uw poes gedekt kan en wil worden. Uw poes kan het hele jaar door krols worden, maar in het voor- en najaar komt het het meeste voor. Ze kan dan meerdere malen achter elkaar krols worden, met tussenpozen van een paar weken. Dit is dus heel anders dan bij de hond en bij de mens!
Vaak geeft ze duidelijk aan wanneer ze krols is: meer miauwen, ze kan aanhankelijker zijn en naar buiten willen. Sommige poezen eten minder dan u gewend bent, gelukkig is dit vaak tijdelijk. En ook poezen kunnen gaan sproeien om hun territorium te markeren, deze urine stinkt wat minder maar het blijft erg hinderlijk. Indien u twijfelt of ze echt krols is, kunt u uw poes op de rug vlakbij de staart kriebelen. Is ze krols, dan zal ze haar staart naar de zijkant doen en door de achterpoten heen zakken.

Krolsheid voorkomen

Natuurlijk kunt u uw poes gewoon krols laten worden en zolang zij maar niet in contact komt met katers, komt er ook geen nestje. Het nadeel van deze methode is dat u goed moet opletten dat uw poes niet ontsnapt en dat katers niet binnenbreken. Bovendien kan het veelvuldige gemiauw u uw nachtrust kosten. Aangezien poezen die krols blijven worden meer kans hebben op baarmoederontstekingen en op de ontwikkeling van melkkliertumoren, is het beter de krolsheid te voorkomen.

Dit kan op 2 manieren
1. De anti-krolsheid tabletten, ofwel de "poezenpil"

Deze kunt u vanaf een leeftijd van zes maanden geven. Bij de meeste poezen zult u dan voor de eerste krolsheid zijn. Bij poezen die eerder krols geworden zijn, kunt u alsnog met de tabletten beginnen, mits u zeker weet dat ze nog niet gedekt is en op het moment dat u start met de poezenpil niet krols is. Een reden om niet altijd met de poezenpil door te gaan, is dat ze bij langdurig gebruik een grotere kans geven tot de vorming van kwaadaardige melkkliertumoren. Ook suikerziekte en baarmoederontsteking zijn bekende complicaties bij langdurig gebruik. Wij raden daarom aan om op langere termijn (en zeker als u geen nestje wilt) tot sterilisatie over te gaan.

2. Sterilisatie

In de volksmond wordt deze operatie een sterilisatie genoemd, technisch is echter sprake van een castratie. Bij sterilisatie worden beide eierstokken alleen onderbonden. Bij castratie worden beide eierstokken verwijderd, waardoor de poes onvruchtbaar wordt en ook de geslachtsdrift verdwijnt. Voor de duidelijkheid noemen we de operatie in deze folder de sterilisatie.
Verreweg de meeste poezen worden gesteriliseerd. De beste leeftijd voor sterilisatie is vanaf 6 maanden. Voor de sterilisatie wordt de buikholte geopend om zo de eierstokken te onderbinden en te verwijderen. De buik wordt daarna gesloten met oplosbare hechtingen. Ondanks het feit dat een sterilisatie bij de poes een buikoperatie is, is de kans op complicaties beperkt.
Is de poes gedekt en u wilt geen nestje, dan kunt u haar het beste zo snel mogelijk laten steriliseren. Als ze langer dan 3 weken zwanger is en kunnen we in de buik voelen dat ze zwanger is, dan is sterilisatie geen optie meer.
Poezen die net een nestje hebben gekregen kunt u zes tot zeven weken na het werpen laten steriliseren. Het is gemakkelijker en prettiger voor de poes wanneer de jongen namelijk niet meer bij haar drinken. Houdt er wel rekening mee dat ze al vanaf drie weken na het werpen weer vruchtbaar kunnen worden!

Nazorg na sterilisatie

Het is verstandig om uw poes na de castratie 10 dagen binnen te houden. Ook moet geprobeerd worden ze rust te geven, maar dat gaat meestal erg lastig bij katten.
Verder is het van belang dat ze de dag na de operatie weer eten en drinken, als dat niet het geval is, dan moet u contact met ons opnemen. Neem altijd contact met ons op als u het niet vertrouwt!!

Twee katten in huis

Let er goed op als u een jonge poes en een jonge kater in huis heeft. Als ze geslachtsrijp zijn, dan zullen ze gaan dekken!! En ze kunnen al geslachtsrijp zijn voor 6 maanden leeftijd. Bij katten maakt het ook niet uit of het broer en zus zijn, dus ook dan moet u het goed in de gaten houden!
Er moet dan tijdig worden ingegrepen om dit te voorkomen, middels bijvoorbeeld een operatie. Maar ook na de castratie kan een kater een aantal dagen nog vruchtbaar zijn, dus zet hem niet te snel bij ongesteriliseerde poezen!

Chippen tijdens de sterilisatie

Als u uw kat graag wil laten chippen, dan is het een heel goed tijdstip om dat tijdens de castratie te doen. Ze voelen er dan niets van. U krijgt ook korting op de chip als we het tijdens een narcose doen.

Voeding na sterilisatie

Na de sterilisatie en castratie verandert de stofwisseling van uw kat. Hierdoor zullen katten sneller dikker worden als u dezelfde hoeveelheid voer blijft geven. Uiteraard kunt u dit voorkomen door de kat voeding te geven speciaal voor gecastreerde katten. In deze voeding zitten minder caloriën, maar zorgt wel voor een verzadigd gevoel.

Een afspraak maken

Wilt u uw kater of poes laten helpen dan moet u altijd een afspraak maken. Op de dag van de operatie moet u uw kat 's morgens nuchter brengen. Uw kat mag dan weer dezelfde dag in de middag naar huis. Voor de kat is het prettig als u een dekentje of trui van u zelf met uw vertrouwde geur mee geeft.

krolsheid

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.