Blog van Jan Willem Baljet

Aliens

Tijdens mijn studie vertelde een docent dat als er buitenaardse wezens op aarde zouden landen dat wij, als dierenartsen, waarschijnlijk voor hun medische zorg zouden moeten opdraaien. Hij doelde hierbij op de diversiteit aan diersoorten die wij moeten behandelen en dus kennis van moeten hebben. Een slang zit wezenlijk anders in elkaar dan een hond. Voor een operatie zal je ze allebei op een verantwoorde manier onder narcose moeten brengen en ook de nazorg is anders. Ooit had ik een klant die helemaal weg was van boomkikkers.

Bella, Bella, niet zo blaffen alsjeblieft!

Na het overlijden van Joep was het met twee hondjes best wel rustig. Geen naar boven en naar beneden tillen, geen gejoel. Wat overbleef? Pippin en Mariposa.

Twee hondjes die af en toe lekker los gaan, maar over het algemeen gezellig spelen en vooral veel slapen of samen uit het raam kijken naar de voorbijgangers.

Mijn partners ‘Mops’ Marie (Mariposa) was soms nog een beetje verontwaardigt wanneer ze mensen bij de parkeermeter zag, maar de opstand werd steeds minder.

Zoek

Regelmatig worden wij geconfronteerd met huisdieren die zijn zoekgeraakt. De onzekerheid over het lot van je dier is slopend. Gelukkig worden de meeste huisdieren weer teruggevonden, zeker nu veel dieren gechipt zijn. Ooit kreeg ik een telefoontje van een opgeluchte mevrouw die haar poes na 3 maanden had teruggevonden. Ze wist zeker dat het haar kat was, maar ze had 1 vraag. Kan het zijn dat ze van schrik grijs geworden was? Ik nodigde haar uit om naar de praktijk te komen.

DETECTIVE

Eén van mijn favoriete televisie programma's is Wheeler dealers. Dit is een programma waarin een oude auto gekocht, gerepareerd en opgeknapt wordt om vervolgens weer te verkopen. Het is leuk om monteur Edd China als een ware professional aan de gang te zien. Waarom doet de motor het niet? Hij legt de stappen uit die hij neemt om zo snel mogelijk en met zo min mogelijk kosten tot een diagnose te komen.

Logeren

Wie gaat voor je huisdieren zorgen als je een weekend weg wil of op vakantie gaat? Dieren meenemen is leuk en waardevol, maar past soms niet bij de bestemming.

Voor katten is het vaak het beste om ze thuis te laten, maar er moet dan natuurlijk wel een lieve oppas zijn die eten en aandacht geeft. Bij konijnen en knagers gaan ze vaak mee in de kooi met een klasgenoot.

Regelmaat

Regelmaat is belangrijk, zeker voor oudere mensen en dieren. Vaak vertel ik op het spreekuur het verhaal dat opa en oma na een kinderfeestje ook een paar dagen van slag kunnen zijn.

Quarantaine

Ook ons is het niet bespaard gebleven: quarantaine.
Mijn man hoestte een beetje en omdat onze dochter op vakantie ging met wat vrienden besloten we te gaan testen.
Tot grote schrik bleek hij positief te zijn op de corona zelftest. Met mondkapje op en handschoenen aan besloot ik vanaf grote afstand de test te herhalen. Helaas weer positief. Natuurlijk maakte hij direct een afspraak bij de GGD en gingen wij in quarantaine. De vakantie van Kiki ging niet door en ik kon niet werken in de kliniek.

Blaffende honden

Met de herfstvakantie zijn we naar het heerlijke huis van vrienden in de Franse Ardennen gegaan. Behalve wat schoonmaken en de tuin onderhouden is er weinig te beleven in het dorp. Er is geen WIFI, geen televisie en er zijn geen winkels. Het eerste brood is te koop na 10 minuten rijden.

Vakantie

Onze vakantie naar Baskenland ging niet door. Voornaamste reden was natuurlijk het virus wat ons allen bezighoudt. 

De andere was Joep, onze oudste hond; hem kunnen we niet meer bij anderen onderbrengen. De laatste keer heeft hij bij mijn assistente gelogeerd. Dit heeft haar haar nachtrust en bijna haar huwelijk gekost.

De kattenmand

Ik ben altijd onder de indruk dat het klanten toch weer lukt om hun kat in een mand naar ons toe te brengen. Voor een kat is het transport per fiets of auto bijna nooit leuk en eigenlijk altijd volgt er een spannend bezoek aan een dierenarts, trimsalon of pension. De mand wordt vaak in de garage of schuur bewaard totdat ‘de’ dag komt. Hij is soms vies en in het slechtste geval is er door een buurtkat tegenaan geplast. Katten worden gelokt met brokjes en blikvoer. Ze eten er meestal niet van, maar het blikvoer smeren ze wel vaak in het rond.

Pagina's

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.

Abonneren op RSS - Blog van Jan Willem Baljet