De cavia

Cavia's komen oorspronkelijk uit het Andes gebergte in Zuid-Amerika. In het wild leven ze in groepjes, meestal één mannetje met meerdere vrouwtjes. Cavia's kunnen het beste worden aangeschaft als ze ongeveer 6 weken oud zijn, dan hebben ze de goede leeftijd om te wennen aan omgang met mensen. Cavia´s worden gemiddeld 4 tot 8 jaar oud. Het zijn ideale en gezellige huisdieren, vooral voor kinderen. Leer uw kinderen wel dat ze de cavia altijd met een hand onder de buik ondersteunen als ze hem oppakken.

Huisvesting

Het is van belang dat uw cavia voldoende ruimte heeft om te kunnen rennen en spelen. De minimale hokmaat voor één cavia bedraagt 80 x 60 x 40 cm. Voor 2 cavia's moet u 100 x 100 x 50 cm aanhouden. Zet in het verblijf een (houten) slaaphokje met hooi, hierin kan uw cavia zich terug trekken.

Wilt u meerdere cavia’s in één hok houden, dan kunt u het beste of twee vrouwtjes (zeugjes) nemen, of een vrouwtje en een mannetje (beertje). In het laatste geval moet u het mannetje wel laten castreren als u nageslacht wilt voorkomen (zie verderop).

Als bodembedekking kunt u zaagsel, houtkrullen of papiersnippers gebruiken. Let op dat u het hok niet in de felle zon zet en pas altijd op voor tocht en vocht. Als u in het hok ook voor een harde ondergrond zorgt (door bijv. een schone stoeptegel erin te leggen) slijten de nagels van de cavia vaak vanzelf. Gebeurt dit onvoldoende dan moet u de nagels regelmatig (laten) knippen.

Spijsvertering en voeding

Cavia´s hebben een bijzondere spijsvertering. Een groot deel van de vertering vindt plaats in het laatste stuk van het maagdarmkanaal, namelijk de dikke darm en de blinde darm. Veel voedingsstoffen die bij de vertering in de dikke darm vrijkomen, kunnen echter niet meer opgenomen worden in het lichaam. Daarom worden deze stoffen in de vorm van bijzondere keutels uitgescheiden: de caecotrofen. Deze keutels worden vooral ´s nachts aangemaakt. Vervolgens eet de cavia deze caecotrofen weer op, waardoor hij de hoogwaardige voedingsstoffen alsnog kan opnemen. Deze voedingsstoffen in de caecotrofen heeft de cavia echt nodig.

De caecotrofen zien er anders uit dan normale keutels: ze zijn donkerder, kleiner en vochtiger, bedekt door een slijmlaag en ruiken sterker. Door hun samenstelling zijn ze voor een cavia normaliter erg smakelijk. De uiteindelijke keutels die overdag geproduceerd worden, moeten droog en hard zijn.

De samenstelling van de caecotrofen is dus afhankelijk van de samenstelling van het caviavoer. Vooral het eiwitgehalte en het vezelgehalte spelen hierbij een belangrijke rol. Een relatief hoog eiwitgehalte in het rantsoen en/of een laag vezelgehalte beïnvloedt de samenstelling van de caecotroof. De cavia vindt ze dan niet meer smakelijk en wil ze dus niet meer eten. Ook een te hoog koolhydraatgehalte zorgt voor te plakkerige keutels die minder smakelijk zijn.
Het niet willen eten van de caecotrofen heeft ernstige gevolgen. De cavia krijgt te weinig voedingsstoffen binnen en de natte keutels blijven aan zijn kont hangen. De cavia krijgt huidontstekingen en op langere termijn een voedingsstoffen tekort waardoor hij erg ziek kan worden.

Het komt ook voor dat de cavia de caecotrofen niet meer kan eten doordat hij te dik is. De cavia eet de caecotrofen namelijk rechtstreeks uit de anus. Overgewicht is bij cavia´s dus ook een zeer kwalijke zaak.

Castratie of sterilisatie

Een beertje is geslachtsrijp vanaf 2 tot 3 maanden, het zeugje kan al geslachtsrijp zijn vanaf 1 tot 2 maanden leeftijd!! De gemiddelde draagtijd van een cavia is 59-72 dagen, afhankelijk van het aantal jongen. Castratie en sterilisatie is vanaf 6 maanden mogelijk, voor deze leeftijd is de narcose een te groot risico. Bij kleine dieren zoals cavia’s is de narcose altijd een groter risico dan bij grotere dieren, onder andere door een grotere kans op problemen met de lichaamstemperatuur. Daarnaast kan het erg gevoelige maagdarmkanaal van de cavia door een narcose snel van slag raken.
Na de castratie is het beertje nog 4 weken vruchtbaar, dus de beertjes en zeugjes moeten wel in aparte kooien gehouden worden gedurende 4 weken na de castratie.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.