Wel of geen uitlaatservice voor uw hond?

Als u mij enige jaren geleden gevraagd had wat ik van uitlaatservices voor honden vond, had ik direct geantwoord dat je een hond hebt om zelf voor te zorgen en deze niet met een uitlaatservice mee zou moeten geven, als je er niet voor kunt zorgen, moet je geen hond nemen.

Nogal kort door de bocht, besef ik later want er zijn veel redenen om je hond wel door een uitlaatservice uit te laten.

Bij mij was het geval dat ik een oudere hond had die niet meer zo goed ter been was. Mijn andere hond was in de kracht van haar leven. Met Saathi, de oudere hond was het niet mogelijk om langer dan een half uur te lopen en voor Luna was een half uur lopen te weinig en hierdoor begon zij ongewenst gedrag te vertonen. Om de honden apart uit te laten was geen optie, dan zou ik namelijk de hele dag aan het wandelen zijn, op zich wel prettig natuurlijk maar er moet ook nog gewerkt worden. Luna knapte hier geweldig van op! Niet alleen werd zij socialer naar andere honden toe, ook haar gedrag thuis was weer goed.

Dit is natuurlijk niet de enige reden om je hond mee te geven aan een uitlaatservice. Ook als u ziek bent, te weinig tijd heeft vanwege uw werk, u het uw hond gunt om een dagje (of meerdere dagen) met vriendjes te ravotten, etc. is het heerlijk voor uw hond om met een uitlaatservice mee te gaan.

Welke uitslaatdienst kiest u?

Natuurlijk zijn er goede en minder goede uitlaatservices. De uitlaatservice zal in eerste instantie bij u langskomen voor een intake-gesprek. Van belang is dat de eigenaar van de uitlaatservice ziet wat voor een hond u heeft en kan inschatten in welke groep uw hond het beste geplaatst kan worden. De meeste uitlaatservices zullen uw hond ook een keer op proef meenemen. Daarbij is het belangrijk, buiten dat het tussen de eigenaar van de uitlaatservice en de hond “klikt”, ook met u “klikt”. U geeft tenslotte uw hond aan een vreemde mee. Er moet vertrouwen zijn tussen alle drie de partijen.

Wel of niet mee de eerste keer?

Wilt u liever de eerste keer mee, dan kunt u dat gerust vragen. Sommige uitlaatservices willen dit liever niet, omdat ze dan geen goed beeld kunnen krijgen hoe de hond zal reageren in de groep omdat de eigenaar er bij is. Hiervoor is ook wat te zeggen, maar over het algemeen zullen zij dit goed vinden.

Hoe vindt u nu een goede uitlaatservice? Vraag eens bij uw dierenarts. Uw dierenarts heeft wellicht een uitlaatservice waar meerdere honden van de praktijk mee meegaan.

Ikzelf heb goede ervaringen met:

Simone van Wijk, Hondsdraf

Zoals ik al schreef is Luna inmiddels 10 jaar oud. Ik heb met de uitlaatservice afgesproken dat zij een seintje geeft als Luna niet meer goed mee kan rennen met de overige honden. Als ik haar thuis zie komen vol enthousiasme van de wandeling kan dit nog wel even duren!

Marie-Louise van Gastel, hondengedragdeskundige

 

 

 

 

 

hondenuitlaat-service

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.