Vervilting en Klitten bij de kat

Viltplekken en klitten bij katten zijn veelvoorkomende problemen, vooral bij langharige rassen of katten met een dikke vacht. Vilt ontstaat wanneer losse haren samenklitten en zich tot een compacte massa vormen. Klitten zijn vergelijkbaar, maar veroorzaken meestal grotere, verwarde klonten van vilt die vastzitten in de vacht van de kat. Deze problemen veroorzaken ongemak en pijn voor de kat en moeten zo snel mogelijk worden aangepakt.

Oorzaken

Vilt en klitten kunnen verschillende oorzaken hebben. Over het algemeen zijn langharige rassen vatbaarder, maar we zien het ook bij katten met een korte vacht als ze niet regelmatig worden geborsteld. Gebrekkige vachtverzorging, overgewicht, beperkte mobiliteit, pijn in de bek of medische problemen die de vachtverzorging bemoeilijken, kunnen bijdragen aan het ontstaan van klitten en vilt. Het is belangrijk om te weten dat klitten en vilt soms kunnen wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen.

Behandeling

Het is essentieel om klitten en vilt bij katten tijdig te behandelen om ongemak en verdere complicaties te voorkomen. Probeer klitten voorzichtig met uw vingers uit elkaar te halen, maar wees voorzichtig dat u niet de huid beschadigt. Bij ernstige klitten kan het nodig zijn om ze voorzichtig weg te knippen met een schaar, maar wees hier uiterst voorzichtig bij om wonden te voorkomen.

Voorkomen

Regelmatige vachtverzorging is de beste manier om klitten en vilt bij katten te voorkomen. Borstel uw kat 1 keer per week, vooral als het een langharige kat is. Gebruik een borstel of kam die geschikt is voor de vacht van uw kat en neem de tijd om klitten en losse haren te verwijderen.

Professionele hulp van een trimster

Als uw kat het borstelen niet toe laat, zich ongemakkelijk voelt bij de behandeling of als de klitten te groot zijn, is het verstandig om professionele hulp te zoeken bij onze kattentrimster. Wij hebben veel ervaring in het veilig verwijderen van klitten en vilt zonder de huid van de kat te beschadigen.
Vachtverzorging is een belangrijk onderdeel van de algehele gezondheid en het welzijn van uw kat. Door 1 keer per week te borstelen en klitten tijdig te behandelen, kunt u ervoor zorgen dat uw kat een gezonde, glanzende en klitvrije vacht behoudt.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.