Opeens vergeet hij alles

Net als wij mensen, kunnen honden op oudere leeftijd lijden aan dementie en ‘Alzheimer’. Wij moeten als baasjes onze honden een handje helpen, omdat het mogelijk is om de ziekte uit te stellen of te vertragen.

Eigenlijk is het ‘cognitieve disfunctie’. Dat wil zeggen dat het denkvermogen van de hond afneemt. De hond raakt gedesoriënteerd, vergeetachtig en trekt zich terug in zijn eigen wereldje. Toch kan hij jarenlang zorgeloos van het leven genieten, als jij hem steunt.

Belangrijk: de eerste tekenen herkennen

Kijk je naar je hond: loopt hij vaak rusteloos of doelloos door het huis? Zit hij voor de verkeerde deur als hij wil wandelen? En kijkt hij je verbaasd aan als je de deur opent? Wil hij nauwelijks meer met je spelen of ontloopt hij je zelfs als je hem wilt aaien? Wordt hij ’s avonds duidelijk rusteloos, jammert hij alsof hij pijn heeft of niet kan slapen? Als dit gedrag je gaat opvallen, moet je de dierenarts raadplegen. Dementie is (nog) niet te genezen, maar jij en de dierenarts kunnen maatregelen nemen om deze aandoening af te remmen en in goede banen te leiden.

Leren in plaats van spelen

Leer je hond nieuwe trucjes. Daar heb je veel geduld voor nodig, want hij leert nu langzamer en in heel kleine stapjes. Maar het traint die delen van de hersenen die niet zijn aangetast, waardoor het mentaal fit blijft gedurende een lange tijd en zijn concentratie wordt aanzienlijk bevorderd.

Laat de hond zoeken naar zijn voer

De neus van een hond werkt levenslang en foerageren is een instinct dat er echt ingebakken zit. Verstop dus kleine hapjes op verschillende plekken, of maak gebruik van intelligentiespeelgoed met brokjes. Ook een snuffelkussen kan smakelijke delicatessen herbergen. De inspanning van de hersenen en zoeken met zijn neus vindt de hond leuk.

Verander van voer

De dierenarts kan een speciaal dieet aanbevelen dat is bedoeld voor honden met beperkte cognitie. Er zijn ook een aantal geheugenvermogende aanvullende voedingssupplementen, waarvan de positieve effecten in verschillende onderzoeken zijn aangetoond. Meng eerst het gebruikelijke voer met het nieuwe, geheugen versterkende voedsel zodat hij er langzaam aan kan wennen. Maak de brokjes zo nodig een beetje nat met (ongezouten) kippenbouillon.

Doe eens een stapje terug en wees geduldig

Je hond heeft je gedurende zijn leven alles gegeven waar hij toe in staat was. Laat hem nu zien dat hij er niet alleen voor staat. Als hij een plasje in huis laat lopen, niet meer weet waar de drinkbak staat of niet langer de weg naar zijn mandje kan vinden, help hem dan een handje. Ruim een ongelukje zonder mopperen op, toon hem zijn waterbak en leid hem naar zijn kussen. Laat hem buiten niet los lopen, maar houd hem aangelijnd en laat hem snuffelen waar hij wil. Hij mag het tempo van de wandeling bepalen.

Bron: Hart voor Dieren maart 2019

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.