Spoed

Buiten onze openingstijden kunt u voor spoedgevallen contact opnemen met:

Wat is een spoedgeval?

Zodra uw huisdier zich anders gaat gedragen, weet u dat er iets niet orde is. Maar hoe ernstig is de situatie? Uw huisdier kan u niet vertellen wat er aan de hand is of waar hij pijn heeft. Moet u direct met uw huisdier naar een dierenarts, of kan het nog even wachten? Die keuze is niet altijd eenvoudig en soms ook voor een dierenarts moeilijk in te schatten.

Om u een inzicht te geven van de meest voorkomende spoedeisende gevallen hebben we voor u een overzicht gemaakt. Omdat deze spoedlijst nooit helemaal volledig kan zijn adviseren wij u om bij twijfel altijd telefonisch contact op te nemen.

Direct contact opnemen met de dienstdoende dierenarts:

Allergische reactie:
Allergische reacties waarbij zwellingen op de kop of over het lijf ontstaan, bijvoorbeeld na een insectenbeet of een gevaarlijke stof. Let op benauwdheid of diarree.

Benauwdheid:
Ernstige problemen met ademhalen: ademen met open bek en/of met veel geluid, een blauwe tong en snakken naar adem. Het dier is vaak in paniek en durft niet te gaan liggen. Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven, knellende halsbandjes te verwijderen en de hals te strekken om het ademen te vergemakkelijken totdat u bij de kliniek bent. Dit kan ernstig long- of hartfalen zijn, maar bij een vergiftiging kunnen deze symptomen bijvoorbeeld ook voorkomen.

(Slagaderlijke) bloedingen:
Bloedingen kunnen inwendig en uitwendig voorkomen bijvoorbeeld door een aanrijding, een bijtwond of een snijwond. Bij uitwendige bloedingen moet u de bloeding dichtdrukken met uw vingers, theedoek, handdoek of iets dergelijks. U kunt ook een verband aanleggen.

Bij spuitende bloedingen aan poten moeten de bloedvaten in de oksel of lies dichtgedrukt worden. Iedere 15 minuten moet de druk even verminderd worden, om volledige afsluiting van de bloed- en zuurstofvoorziening van het achterliggende weefsel te voorkomen.

Oorwonden kunnen doordat er met de kop geschud wordt, hevig en lang bloeden, daarom is het verstandig om een sok of panty waarvan de onderkant afgeknipt is, over de kop te trekken.

Braken of diarree:
Voortdurend braken en/of diarree, niet meer willen eten en drinken en het achteruitgaan van de conditie. Vooral bij jonge dieren kan dit levensbedreigend zijn.

Brandwonden:
Koel de brandwonden met water gedurende 10 minuten, bij grote oppervlakken altijd een dierenarts raadplegen.

Snel dikker worden van de buik (maagdraaiing):
Uw hond probeert zonder resultaat voortdurend over te geven, met daarnaast een snel dikker wordende buik (opzwellen) achter de ribben. Dit kan een maagdraaiing zijn. Een maagdraaiing zien we vooral bij honden van grotere rassen zoals de Dobermann, Rottweiler, Doggen en Bouvier, maar kan ook bij andere hondenrassen voorkomen.

Een maagdraaiing kan snel een dodelijke afloop hebben.

Geboorteproblemen:
Indien uw huisdier langer dan een half uur persweeën heeft zonder resultaat, bij continue buikpersen of als de bevalling is gestagneerd door uitputting is het verstandig om een dierenarts te raadplegen.

Zie ook de folder geboorte van de hond of kat.

Iets opgegeten:
Uw huisdier kan een voorwerp ingeslikt hebben wat te groot is om via de natuurlijk manier weer naar buiten te komen. Neem daarom altijd contact op met uw dierenarts. Een voorwerp, bijvoorbeeld een vishaak kan ook vast zitten, trek nooit aan een draad en knip deze ook niet af.

Niet kunnen plassen:
De plasbuis kan afgesloten zijn waardoor de afvoer van urine wordt geblokkeerd. De blaas raakt dan overvol want het dier kan niet meer plassen. Uw dier zal vaak proberen te plassen en gaat zitten persen, met nauwelijks of geen resultaat. Dit komt voornamelijk bij mannelijke dieren voor omdat de urinebuis nauwer is.

Vaak is zo'n verstopping het gevolg van blaasgruis of blaasstenen. Bij een te late behandeling is er kans op blijvend nierfalen of zelfs de dood.

Oog:
Na een ongeluk kan een oog ernstig beschadigd zijn of uit de oogkas puilen. Bij hondenrassen met een korte schedel en een erg ondiepe oogkas (Shih Tzu en Pekinees) kan tijdens een flinke woedeaanval of bij het onjuist hanteren de oogbol spontaan uit de oogkas vallen. Om uitdroging te voorkomen moet u proberen om de oogleden over de oogbol te trekken. Lukt dit niet dan kunt u het oog beschermen met bijvoorbeeld sla-olie of boter. Zorg ervoor dat het oog niet verder beschadigd wordt door krabben met de poten of schudden met de kop.

Onderkoeling:
Uw huisdier goed warm houden met dekens en kruiken. Indien uw huisdier in het water is gevallen goed droogwrijven.

Oververhitting:
Kan ontstaan na een verblijf in een auto of in de zon. Zo snel mogelijk uw huisdier op een koele plaats brengen en met water koelen. Let hierbij op het gevaar van onderkoeling.

Extreme sloomheid of bewusteloosheid

Toevallen (epilepsie):
Uw huisdier is niet aanspreekbaar, heeft zijn ogen open met wijde pupillen, stijve of trillende spieren, speekselen en urineverlies. De toeval wordt direct gevolgd door een nieuwe of de toeval duurt langer dan 20 minuten.
Zie ook de folder epilepsie.

Trauma (door een aanrijding, val of trap van groot dier etc.):
Laat uw huisdier altijd na een aanrijding controleren, ook als u denkt dat er niets aan de hand is.

Vergiftigingen:
Een vergiftiging kan vele soms onduidelijke verschijnselen zoals kwijlen, braken, sloomheid, diarree of zenuwverschijnselen als trillen, krampen of omvallen geven. Als u gezien heeft dat uw huisdier een vergif opgegeten of opgelikt heeft, neem dan altijd de verpakking mee of noteer de samenstelling van het gif.

Het kan ook zijn dat u niet weet dat uw dier in aanraking is gekomen met een vergif omdat uw dier iets van straat heeft gegeten of bijvoorbeeld een giftige plant.
Overleg altijd wat u het beste kan doen, dat is namelijk per vergiftiging anders.

Acute verlammingen:
Niet meer kunnen bewegen van een of meer lichaamsdelen, slepen van poten.

Wonden:
Diepe steek- of bijtwonden van buik of borst moeten zo snel mogelijk door een dierenarts gezien worden ook al lijkt er niet veel aan de hand te zijn. Het kan zijn dat er inwendige organen beschadigd zijn. Dek de wond af met een gaasje of schone theedoek.

Botbreuken

Kaken niet kunnen of willen openen.
 

Binnen 24 uur contact opnemen bij:

Braken en/of diarree:
Meerdere keren braken en/of diarree, maar zonder snel conditieverlies. Uw huisdier wil ook niet meer eten.

Huidwonden:
Wonden die door de huid heen gaan en meer dan 3mm diep en 13 mm lang zijn, genezen sneller en mooier als ze gehecht worden. Hechtingen zijn het meest effectief als ze zo snel mogelijk, uiterlijk 6 uur na het ontstaan van de wond aangebracht worden.

Heftige jeuk:
Voortdurend heftig krabben, likken en bijten waarbij het dier zichzelf kan verwonden.

Kreupel:
Uw huisdier is (plots) kreupel en belast één van de poten niet.

Niet kunnen poepen (obstipatie):
Persen zonder of met zeer gering resultaat. Let er op dat uw huisdier wel kan plassen.

Toevallen:
Verminderd aanspreekbaar en of reactievermogen. Uw dier valt om, of is wankel. Heeft de ogen open met wijde pupillen. Stijve of trillende spieren. Eventueel speekselen en urineverlies. Aanval duurt niet lang ongeveer 30 - 90 seconden.

Uitvloeiing uit de vagina:
Is uw ongecastreerde huisdier sloom, drinkt en plast ze veel of meer dan u gewend bent, heeft ze koorts en uitvloeiing dan kan dit wijzen op een baarmoederontsteking. Deze verschijnselen treden bij honden meestal enkele weken na de loopsheid op.

 

 

 

ehbo-hond-Royal-canin

 

 

 

ehbo-kat-Royal-Canin

 

 

 

 

 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.