Verzorging vacht hond

Zoals er vele soorten en maten honden zijn, zijn er ook vachten.
Dikke en dunne vachten, lang en korthaar, iedere vacht heeft zijn functie. En elke vacht heeft zo zijn voor- en nadelen, de één verhaart wat meer, de ander heeft een hoge borstelverwachting.
Om een goede kam en of borstel te vinden voor een bepaald vachttype is soms geen gemakkelijke opgave. Sommige vachten kunnen een tussenvorm of zelfs een mengeling van verschillende types zijn. Vooral bij sommige kruisingen is de bepaling van het vachttype pas mogelijk wanneer de hond zijn puppyvacht verwisselt voor de definitieve vacht op de leeftijd van 4 à 5 maanden.

Onderwol en dekhaar

De meeste vachten hebben een onder en een bovenlaag. De onderlaag (onderwol) zorgt voor warmte en isolatie. De bovenlaag (dekhaar) is meestal water- en vuilafstotend. Door de wollige structuur van de onderlaag is er bij dikkere vachten grotere kans op klitvorming.
Een goede kam kan bij deze honden niet ontbreken. Een vuistregel voor de aanschaf van een kam is; hoe dikker en of langer de vacht hoe grover de vertanding van de kam dient te zijn.
Voor bijvoorbeeld een Bobtail is een kam met 3 cm lange tanden die 1 cm uit elkaar staan zeker aan te raden. Het verwachtte borstelpatroon kan variëren van dagelijks tot 2x per jaar gedurende een kleine periode. Sommige vachttypen verharen veel, andere weer bijna niet. De hond functioneert het best wanneer hij prettig in zijn vacht zit, dus is de verzorging van de vacht een essentieel onderdeel van de omgang met en de verzorging van uw hond.
Honden zijn voorzien van beharing over hun hele lichaam. Het is daarom dus belangrijk dat de gehele hond gekamd en geborsteld wordt. Hierbij mogen oksels, buik, liezen en de anale omgeving niet vergeten worden.
Om u een indruk te geven van de bewerkelijkheid van de vacht van uw hond sommen we hier een aantal vachttypes en hun bijzonderheden op.

Korthaar zonder ondervacht

Bijvoorbeeld: Boxer, Weimaraner en de Dalmatiër.
Deze vachten kunnen vreselijk verharen, de korte stekelige haren kruipen in kleding en bekleding. Om deze overlast te beperken is het vooral belangrijk om niet te vaak te borstelen. Een hoge borstelfrequentie zorgt ervoor dat de vacht in plaats van 2x per jaar in zijn geheel, nu iedere dag een paar haren loslaat. Slechts in de ruiperiode, meestal voor- en najaar mag de rubber noppen borstel intensief gebruikt worden. Als dagelijks onderhoud volstaat een vochtige zeem, heel goed. Een groot voordeel van deze “extreem kortharen” is dat ze bijna geen vuil van buiten naar binnen brengen en na een regenbui zo weer droog zijn.

Korthaar met ondervacht

Bijvoorbeeld: Labrador, korthaar Jack Russell en Rottweiler.
De behandeling is in principe hetzelfde als de korthaar zonder ondervacht maar wanneer ook de ondervacht verhaart, kunnen wolkjes zwevend haar u hier op wijzen. De wol kan goed verwijderd worden met een zogenaamde ‘shedder’ of een fijne kam. Ook een bad kan deze korthaar wat sneller door de verharing helpen. Door het warme water en de massage laat de ondervacht makkelijker los.

Ruwhaar

Bijvoorbeeld: Border terrier, Jack Russel terrier ruwhaar, Schnauzer, West Highland white terrier en Laekense Herder

Ruwharige honden hebben een dubbele vacht: zachte onderwol met daarboven ruwe dekharen, die geplukt moeten worden als het haar rijp is. Door hun recht gladliggend hard haar hebben ze weinig kam en bostelwerk nodig. 2 tot 4 keer per jaar moet de ruwhaar vacht geplukt worden. Het ruwe haar wordt uit de huid getrokken en de wollige ondervacht blijft staan. Dit is niet pijnlijk voor de hond, maar wel noodzakelijk. Als we dit niet doen gaan de dode haren jeuken, de hond gaat zich kapot krabben en bijten en krijgt huidproblemen. Het plukken kan het beste door een gediplomeerde trimmer gedaan worden. Wanneer deze vachten niet geplukt maar geknipt of geschoren worden zal de structuur van de vacht veranderen en de kleur valer worden.
Ruwharige honden geven niet of nauwelijks verhaarproblemen omdat het dode haar tot de plukbeurt in de huid blijft zitten. De eventueel zachter behaarde gedeelten van de honden zullen vaker gekamd moeten worden omdat zacht haar makkelijker klit. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen en kunnen sommige honden niet geplukt worden.

Krulvachten

Bijvoorbeeld: Poedel en Bichon Frisé.
Deze vachten hebben meer onder- dan bovenvacht. De zachtere wol overheerst vaak. Hierdoor gaat dit vachttype makkelijk in de klit. Zeer regelmatig kammen en borstelen is een noodzaak. Een borstel met gekromde tanden en een grove kam zijn uitstekende hulpmiddelen. Als voordeel hebben deze vachten dat zij niet of nauwelijks verharen. De vacht kan op een gemakkelijke lengte geknipt worden of tot extreme lengte groeien als u niet tussendoor knipt. Van belang is dat de vacht vanaf de huid gekamd wordt. Dit kan bereikt worden door de vacht in laagjes te scheiden.

Langstokhaar

Bijvoorbeeld: Langhaar Collie, Newfoundlander en Golden Retriever.
Deze vachten hebben een meer of minder dikke ondervacht en een gladde halflange bovenvacht. Veelal gaat dit vachttype samen met een overvloedige beharing aan de achterbenen, buik en borst (bevedering). Vooral deze langere beharing dient regelmatig uitgekamd te worden omdat anders klitten ontstaan. De vacht op het lichaam heeft bij bijvoorbeeld de Golden weinig of geen onderhoud nodig (zie korthaar met ondervacht) maar bij de Collie en Newfoundlander bijna evenveel als de bevedering. Zeker in het voorjaar kunnen deze honden behoorlijk verharen. Goed kammen en eventueel een bad zijn het devies.

Langhaar

Bijvoorbeeld: Poedelachtigen, Maltezers, Shih tzu's en Yorkshire Terriër.
Al naar gelang de hardheid van de structuur van de vacht zal de langhaar meer of minder snel klitten. Zacht haar klit snel en zal dus zeer regelmatig gekamd en geborsteld moeten worden. Is de vacht wat harder dan kan de kam iets vaker in de kast blijven liggen. Het zachtere haar zal ook sneller vies worden, dit kunt u eruit halen door er met een kam doorheen te gaan. Bij deze honden groeien de haren door, uit praktische overwegingen worden ze vaak korter en in model geknipt, afhankelijk van de wensen van de eigenaar. Als de vacht erg vies is, is een bad met een goede conditioner geen overdreven luxe voor deze honden.

Langharige honden met onderwol

Dit zijn honden met onderwol en zachte glanzende dekharen en lange zachte bevedering aan poten, oren, buik en staart. De onderwol wordt uitgeplukt en de rest van de vacht wordt gemodelleerd met de kam en schaar. Voorbeelden van langharige honden met onderwol zijn: Spaniëls en Setters.

Hoe vaak in het bad

Als u uw hond naar een professionele trimmer brengt zal deze de hond in de meeste gevallen ook wassen. Gaat uw hond niet naar de trimmer, dan volstaat twee tot drie keer per jaar. Mocht uw hond lekker in de viezigheid hebben gerold, dan kunt u uiteraard hierna uw hond wassen. Het is van belang dat u voor uw hond speciale hondenshampoo gebruikt. Honden hebben een andere pH-waarde dan wij en daarom is onze shampoo niet geschikt voor honden. Spoel de vacht van de hond altijd goed uit anders kunnen de shampoo-resten jeuk veroorzaken.

 

Mocht u dit filmpje niet kunnen zien, klik dan hier

 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.