De nazorg van uw cavia na een operatie

De nazorg thuis

  • Laat uw cavia na de operatie lekker in zijn eentje bijkomen in zijn eigen hok. Dit moet wel een binnenhok zijn.
  • Zorg ervoor dat er (tijdelijk) bodembedekking in het hok ligt dat niet aan eventuele wondjes kan kleven. Dus geen zaagsel en stro, maar wel handdoeken of kranten.
  • Geef gewoon voer de avond na de ingreep. Ook mag hij gewoon drinken. In principe moet hij direct na de ingreep weer willen eten.
  • Tot minstens 1 week na de ingreep moet u uw cavia binnenhouden, pas hierna mag hij naar zijn eventuele buitenhok. Probeer spelen en overmatig springen te voorkomen in verband met de wondgenezing.

Medicijnen

Geef eventuele medicijnen volgens voorschrift. Antibiotica kuren moet u altijd afmaken!!

Hechtingen

O   Er zijn geen hechtingen bij deze operatie gebruikt. Er hoeft dus ook niets verwijderd te worden. De wond zal zich vanzelf sluiten.

O   Er zijn bij uw cavia onoplosbare hechtingen gebruikt. Deze moeten over 10 dagen verwijderd worden. Uw cavia kan ze er met veelvuldig likken en bijten uit krijgen, let hier dus goed op. Ook een andere cavia in het hok kan de hechtingen eruit bijten; laat uw cavia daarom minimaal 10 dagen alleen in een hok, zonder andere cavia's.

O   Er zijn bij uw cavia oplosbare hechtingen gebruikt. Deze zitten aan de buitenzijde van de huid en zijn dus zichtbaar. De hechtingen zullen vanzelf oplossen. Uw cavia kan ze er met veelvuldig likken en bijten wel uit krijgen, let hier dus goed op. Ook een andere cavia in het hok kan de hechtingen eruit bijten; laat uw cavia daarom minimaal 10 dagen alleen in een hok, zonder andere cavia's.

Als uw cavia toch te veel aan de hechtingen likt of bijt, overweeg dan om een medical pet shirt te bestellen. 

Castratie en sterilisatie

Heeft u meerdere cavia's van verschillende geslachten bij elkaar in één hok? Houd dan de cavia's na castratie en/of sterilisatie minimaal 4 weken uit elkaar om te voorkomen dat het vrouwtje toch wordt bevrucht. Het mannetje is namelijk zeker tot 4 weken na castratie vruchtbaar!!

Waar moet u op letten?

  • Uw cavia moet in ieder geval de dag na de ingreep weer willen drinken en eten. Doet hij dit niet, dan moet u uw cavia gaan dwangvoeren tot hij weer zelf eet. Hiervoor kunt u speciaal dwangvoeder en spuitjes bij ons komen halen. Eet hij na een dag dwangvoeren nog steeds niet zelf, neem dan contact met ons op.
  • De wond moet er goed uit blijven zien. Wat rood wondvocht is niet onrustbarend. Ook een beetje zwelling van de wond komt regelmatig voor. Maar als de wond gaat ontsteken of bloeden, dan moet u direct bij ons ter controle komen.

MOCHT U IETS NIET VERTROUWEN, NEEM DAN CONTACT MET ONS OP!!

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.