Vuurwerkangst bij honden

Ook dit jaar zal ongetwijfeld knallend eindigen, maar voor honden zijn de harde en onverwachte knallen van het vuurwerk vaak geen feest. Jammer genoeg wordt er vanaf november al vuurwerk afgestoken. Zowel dieren als mensen schrikken ervan, maar wij mensen weten dat het geen bedreigende situatie is. Voor uw hond is het anders. De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Dit kan zich uiten als heftig blaffen, janken, maar ook wegkruipen onder het bed of in andere donkere hoeken van het huis. Soms vluchten angstige honden buiten weg, waarna ze vaak niet meer terug te roepen zijn.
Angst op de avond zelf is vervelend, maar daarbij komt dat het probleem zich kan generaliseren. Dan zal uw hond niet alleen in paniek raken bij vuurwerk, maar ook bij andere geluiden waarvoor hij voorheen niet bang was, bijvoorbeeld onweer. 

'Voorkomen is beter dan genezen'

Een goede socialisatie van uw pup is van groot belang! Als de pup echter na oud en nieuw bij u in huis komt, vergeten sommigen dat het ook heel belangrijk is om de pup te leren wennen aan geluiden die aan het eind van het jaar pas plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld het vuurwerk. Belangrijk is dus dat u naast de dagelijkse socialisatie uw pup ook socialiseert op vuurwerk.
Om uw pup aan vuurwerk te laten wennen, kunt u gebruik maken van de 'vuurwerk-cd'. Ook zijn er bij feestwinkels trekrotjes te koop welke u hierbij kunt gebruiken. Het voordeel van de trekrotjes is de geur die hierbij vrij komt. Verdere uitleg vindt u onder 'Hoe kan de dierenarts of gedragstherapeut u helpen?'
Een goede hondenschool zal ook zeker aandacht besteden aan het socialiseren op vuurwerk.

Wat te doen om angst te voorkomen?

 1. Een veilige plaats voor de hond creëren waar hij van tevoren al aan kan wennen. Het liefst een ruimte met zo min mogelijk ramen bijvoorbeeld de badkamer.
 2. Binnen het licht aanlaten en een radio of tv aanzetten, dit dempt de geluiden van buiten.
 3. Houdt ramen en gordijnen dicht.
 4. Aandacht afleiden, door bijvoorbeeld een kluif te geven.
 5. Een grote deken neerleggen, waar de hond lekker in kan wegkruipen
 6. De hond alleen aangelijnd uitlaten, zodat hij niet weg kan rennen als hij schrikt. Maak geen grote wandeling en ga als het vuurwerk in de loop van de avond heftiger wordt niet meer naar buiten
 7. Het dier belonen bij goed gedrag, bijvoorbeeld als de hond rustig blijft als er vuurwerk afgestoken wordt.
 8. Geen vuurwerk in de achter of voortuin afsteken, maar afstand houden.

Hoe kan de dierenarts of gedragstherapeut u helpen?

Jaarlijks geven wij in de kliniek een lezing voor mensen die een hond hebben die bang is voor vuurwerk, maar ook voor eigenaren die meer willen weten over het "omgaan" met vuurwerk.
We beginnen met het medische gedeelte, van speciale voeding en de voedingssupplementen waarmee al in november begonnen moet worden, tot middelen die op de avond zelf gegeven kunnen worden. We zullen dan ook uw situatie bekijken en adviseren welke optie het beste bij uw hond past. Daarna leggen we ook uit hoe je de angst van de hond kunt verminderen door training.

A. Twee maanden van tevoren; gedragstraining met behulp van een cd met vuurwerkgeluiden.

Het gebruik van de cd met vuurwerkknallen en onweersgeluiden kan voor uw hond erg effectief zijn als hij angstig is voor harde knallen. U moet minimaal 2 maanden van tevoren beginnen met deze training en zo kunt u uw hond leren dat deze geluiden helemaal geen reden tot angst zijn. Het voordeel hiervan is dat de gedragstherapie langere tijd werkzaam kan zijn voor angst en voor harde knallen. Als u deze cd gebruikt, dan is de gedragstraining tijdens het afspelen van de cd het belangrijkst. De enge geluiden moeten gecombineerd worden met een ontspannen en prettig gevoel. Hiervoor neemt u het speeltje wat uw hond heel erg leuk vindt. Terwijl u met uw hond speelt, zet iemand anders de cd heel zacht op. Als uw hond niet op of om kijkt en met u blijft spelen, kan het volume ietsje harder. Ga niet te snel naar een te hoog volume. Uw hond mag absoluut niet schrikken van de geluiden. Hij moet rustig wennen aan de geluiden en leren dat het geluid niets te betekenen heeft. Gaat het goed, dan weer iets meer volume. Is de hond meer met het geluid bezig dan met het spel met u, ga dan weer een stapje terug. Oefen dit een paar keer per dag, niet langer dan een paar minuten. Gebruik van trekrotjes na een paar dagen is aan te raden. Degene die ook de cd heeft opgezet, gaat naar een andere ruimte en gebruikt de trekrotjes. De hond kan het wel horen en ruiken, maar alles is nog ver weg. Per oefensessie bekijkt u of de persoon met de trekrotjes dichterbij kan komen. Ook hier geldt weer, doe heel rustig aan. Pas wel op, sommige honden zijn op den duur zo goed gesocialiseerd dat zij de trekrotjes als een spel zien, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Lees voor gebruik van de cd de bijsluiter!
In overleg met een hondengedragsdeskundige kunnen we de cd combineren met rustgevende verdampers of medicijnen (zie verderop DAP verdampers ® en Clomicalm®). Doordat we de angst weghalen kan de hond beter leren hierdoor gaat de gedragstraining meestal sneller en makkelijker.

B. Vier weken van tevoren; rustgevende medicijnen en voeding (supplementen)

 • Telizen®
  Als uw hond angstig is, maar verder nog wel normaal functioneert, dan kunt u overwegen om Telizen® te geven. Hier zit L-theanine in, een stof die in groene thee zit en dat werkt rustgevend bij honden.
   
 • Clomicalm®
  Clomicalm® is een antidepressivum en werkt angstverlagend. Het helpt een chemische balans in de hersenen van de hond te herstellen, waardoor onrust en het lijden veroorzaakt door angst worden verminderd, daardoor wordt de hond aanvankelijker voor het aanleren van goed gedrag.
   
 • Calm dieet van Royal Canin
  Onderzoek heeft aangetoond dat stress bij de hond verlaagd kan worden door bepaalde voedingsstoffen aan de voeding toe te voegen. Het calm dieet bevat alfa-casozepine, een stof afkomstig uit melk die een rustgevende werking heeft. Daarnaast is er L-tryptofaan (een bouwstof van eiwitten) aan toegevoegd en dit heeft een positief effect op bepaalde gemoedstoestanden zoals onrust en angst, de eetlust en het slaapgedrag. Daarnaast is het zo dat stress lichamelijke klachten kan geven. Het calm dieet ondersteunt de spijsvertering, huid en urinewegen (organen die bij stress minder goed functioneren). Het dieet wordt een paar dagen met de eigen voeding gemengd om dan uiterlijk 3 weken voor oud & nieuw volledig op calm voeding over te zijn. Schakel een week na oud & nieuw weer rustig op de eigen voeding over.
   
 • Zylkene®
  Calm dieet is geen geschikte voeding voor honden die een nier, hart of alvleesklier-aandoening hebben. Ook als uw hond al op speciale voeding staat is een verandering van dieet niet mogelijk.
  Dan kan het voedingssupplement Zylkene® gegeven worden. De capsules bevatten het melkeiwit wat ook aanwezig in het calm dieet (alfa-casozepine) dat rustgevend werkt. De eerste week van december wordt gestart met het geven van de capsules (1 maal daags). De capsules mogen geopend worden zodat het poeder over het voer gestrooid kan worden.

C. Twee weken van te voren; rustgevende verdamper

Een Adaptil verdamper® verspreidt rustgevende geurstoffen. Deze geurstoffen heten feromonen, dit zijn kalmerende en herkenbare geuren voor uw hond waardoor hij zich meer op zijn gemak gaat voelen en minder angstig is. U doet de verdamper in het stopcontact in de kamer waarin uw hond zich bevindt. De verdamper wordt afgeraden aan honden die bekend zijn met luchtwegproblemen, omdat het de luchtwegen kan prikkelen.

D. Op oudejaarsavond;  versuffende medicijnen

 • Acepromazine = Calmivet® en Vetranquil®
  Dit medicijn werd vroeger vaak gebruikt bij vuurwerkangst. Het wordt ook nog regelmatig in dierenwinkels verkocht. Het is een sedatie middel, dus uw hond wordt er slaperig van, waardoor hij rustiger lijkt. Uit recent onderzoek blijkt dat de hond juist gevoeliger wordt voor geluiden bij Acepromazine gebruik, maar doordat ze slapper zijn kunnen ze niet meer weglopen. De angst voor harde geluiden zal dus alleen maar toenemen. Om deze redenen raden wij het gebruik van acepromazine af!

Thundershirt

Het thundershirt is een hulpmiddel om angst bij honden te stoppen. Het kan gebruikt worden bij angst:

 • Tegen angst bij onweer of vuurwerk
 • Scheidingsangst/verlatingsangst
 • Problemen met blaffen
 • Angst voor elk geluid
 • Auto of reisangst
 • Prikkelbaarheid, problemen met blaffen
 • Angst voor hondenhok
 • Trekken aan de lijn

Het thundershirt geeft een zachte, constante druk. Dit heeft een kalmerend effect voor de meeste honden. Vaak werkt het al de eerste keer, sommige honden moeten echter even wennen aan het dragen van het Thundershirt.

Thundershirt is er in het grijs en in 7 verschillende maten.

vuurwerkangst

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.