Dwangvoeren konijn

Konijnen en cavia's kunnen om verschillende redenen stoppen met eten, onder andere door pijn, gebitsproblemen of na operaties of narcoses. Als gevolg van het niet eten gaan de darmen stil liggen en komt het dier in een neerwaartse spiraal terecht; het wordt steeds zieker. Het is dus heel belangrijk dat deze dieren blijven eten. Het is daarom nodig om uw dier te “dwangvoeren”. Hieronder wordt uitgelegd hoe u dit het beste kunt doen.

Algemeen

Het belangrijkste voedingsbestanddeel voor konijnen en cavia's is hooi. Hooi bevat vezels die nodig zijn voor een goede darmwerking en bacterieflora. Dit moeten ze altijd onbeperkt ter beschikking hebben. Als ze hooi liever niet eten, probeer dan eens worteltjes, peterselie of boerenkool te raspen of fijn te malen met een blender en door het hooi te mengen. U kunt ook hooi stomen (dan wordt de geur sterker) of kruidenhooi geven. Als het dier weer krachtvoer  eet, geef dan uitsluitend de korrelvoeding, geen gemengd voer en niet meer dan 20 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Voer geen brood of snoep.

Wat kunt u geven

  • Critical care (verkrijgbaar bij de dierenarts).
    Dit is een vloeibare voeding voor slecht etende kleine herbivoren zoals konijnen, cavia,  chinchilla's, schildpadden en  slangen. Het percentage vezels bedraagt meer dan 25%. Critical Care sluit het dichtst aan bij het natuurlijke dieet van kleine herbivoren, zowel in smaak als in samenstelling.
  • Olvarit baby voeding pure worteltjes of fruit hapje (geen vlees of aardappelproducten).

Doseringstabel Critical Care

Lichaams gewicht Aantal ml per dag 3-maal daags 4-maal daags 5-maal daags 6-maal daags 7-maal daags
0,5 kg 25 ml 8 ml 6 ml 5 ml 4 ml 3 ml
1,0 kg 50 ml 17 ml 13 ml 10 ml 8 ml 7 ml
1,5 kg 75 ml 25 ml 19 ml 15 ml 13 ml 11 ml
2,0 kg 100 ml 33 ml 25 ml 20 ml 17 ml 14 ml
2,5 kg 125 ml 42 ml 31 ml 25 ml 21 ml 18 ml
3,0 kg 150 ml 50 ml 38 ml 30 ml 25 ml 21 ml
3,5 kg 175 ml 58 ml 44 ml 35 ml 29 ml 25 ml
4 kg 200 ml 67 ml 50 ml 40 ml 33 ml 29 ml

Dagelijks dient er een verse oplossing gemaakt te worden!

Hoe te mengen?

Het zakje Critical care voor openen goed schudden. 1 deel Critical care oplossen met 1,5 deel lauw water en goed mengen. Indien u de Critical care met een spuitje wilt ingeven moet het niet te dik zijn omdat het anders niet door het uiteinde van de spuit kan.

Hoe toe te dienen

Er zijn 2 mogelijkheden:
1.    De oplossing voeren als een brij uit een schaaltje.
2.    De oplossing voeren met behulp van de bijgeleverde spuit van 10 ml
Met een spuitje kunt u vloeibare voeding in de bek ingeven. Het beste lukt dit met het dier op schoot en dan vanaf de zijkant achter de voortanden de voeding langzaam in de bek te druppelen.
Let op dat het dier de voeding goed doorslikt. Geef kleine beetjes tegelijk, zie het schema hierboven. Geef zo nodig op deze manier ook water om uitdroging te voorkomen. Zorg dat er altijd voldoende water beschikbaar is. U kunt daarnaast eventueel ook nog wat groenvoer of wortel geven zodat het dier ook zelf kan gaan eten. Tel het aantal blaadjes of schijfjes, zodat u weet of uw dier zelf heeft gegeten.

Hoe te bewaren

Een oplossing is maximaal 24 uur houdbaar, indien bewaard in de koelkast.
Het kan zijn dat er wat extra water toegevoegd moet worden als u het uit de koelkast haalt. Het is ook mogelijk om het opgeloste product in te vriezen. Na bewaring in de koelkast of vriezer de oplossing opwarmen tot lichaamstemperatuur.
Een aangebroken verpakking is goed afgesloten nog 6 maanden houdbaar.

Wat als uw dier Critical care weigert

Dieren zijn soms zo gewend aan hun dagelijkse voer dat zij soms Critical care weigeren. Maak in dit geval altijd een vers papje. Gebruik steeds warm water om het natuurlijke grasaroma vrij te laten komen. Begin met kleine hoeveelheden, zodat het dier aan de smaak gewend raakt. Probeer het dwangvoeren na enkele uren opnieuw.  U kunt het papje eventueel ook mengen met wat van het eigen voer of met  banaan, geraspte appel of wortelbrei.

Wanneer stoppen met Critical care

Zodra het dier zijn normale voeding weer goed eet en zijn normale gewicht en conditie terug heeft, kan er gestopt worden met het geven van Critical care.

Voldoende lichaamsbeweging is van groot belang voor de gezondheid en een goede darmwerking.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.