De nazorg van uw hond na een tandheelkundige ingreep

De nazorg thuis

  • Als uw hond bij ons behandeld is gaat hij/zij in principe weer wakker mee naar huis, maar kan nog wel wat slomer zijn dan normaal.
  • Het is belangrijk dat hij een warme plek heeft waar hij/zij rustig kan bijkomen.
  • Ga in het begin regelmatig kort en aangelijnd met uw hond naar buiten zodat hij/zij zijn behoeftes kan doen. Maak de eerste dag geen lange wandeling.
  • Houdt er rekening mee dat er de eerste paar dagen nog bloed uit de neus en/of mond van uw hond kan komen.
  • Tijdens de behandeling is uw hond geïntubeerd, een tube is een buisje in de luchtpijp ten behoeve van beademingsapparatuur. Het kan zijn dat zijn/haar keel hierdoor wat geïrriteerd is.

De voeding

  • Geef in principe geen voer direct na de ingreep. Als hij/zij wel wat wil eten, geef dan kleine beetjes en blijf in de buurt, dit voor het geval dat hij/zij moet braken. U kunt de eigen voeding geven. Als er kiezen getrokken zijn, kan eten ondanks pijnstilling toch gevoelig zijn.
  • U kunt enkele dagen gekookte kipfilet met rijst geven, of de brokjes weken in warm water. In de toekomst zal uw hond geen enkel probleem hebben om harde brokken te eten, zelfs als er zeer veel elementen verwijderd zijn.
  • De dag na de ingreep moet uw hond weer willen eten.

gebit-bovenkaak-hondgebit-onderkaak-hond                                                                                                                                                                                           

U krijgt van ons altijd een overzicht van het gebit, daarop kunt u zien of er elementen ontbreken. En als we extracties hebben gedaan laten we u zien welk elementen getrokken is.           

Medicijnen

Geef voorgeschreven medicijnen volgens voorschrift. Een antibioticumkuur moet u altijd afmaken!!

Verband voorpoot

Om de voorpoot van uw hond kan nog een verbandje zitten op de plek waar vandaag het waakinfuus heeft gezeten. Dit verbandje mag u er thuis af halen. Is het verbandje bij ons al verwijderd dan ziet u daar een kale plek. Door het waakinfuus kan uw hond iets meer plassen dan normaal.

Nazorg in de toekomst

Goede mondverzorging is van groot belang om het gebit en tandvlees na de sanering gezond te houden. We weten dat plaque binnen enkele uren alweer opbouwt, en als het 24 uur op de tand zit wordt het omgezet naar tandsteen. Het advies is om elke dag de tanden van uw hond met een speciale hondentandpasta te poetsen. Deze bevat geen fluoride (wat in mensen-tandpasta zit), fluoride is schadelijk als de pasta wordt doorgeslikt. Daarnaast heeft de pasta een smaak die de meeste dieren wel lekker vinden, en enzymen die helpen de tandplaque af te breken. Laat uw dier de eerste keren gewoon een beetje proeven, bijvoorbeeld door het van uw vinger te laten likken. Als het poetsen niet in één keer lukt kunt u beginnen met massage van het slijmvlies aan de buitenzijde van de wang ter hoogte van de kiezen. Door dit elke dag te doen stimuleert u de doorbloeding van het tandvlees en de speekselproductie. Beide effecten zorgen ervoor dat bacteriën en tandplaque zich minder makkelijk aan het oppervlak van de tanden kunnen hechten waardoor het gebit langer schoon blijft. Als dit goed gaat kunt u hetzelfde proces ook met een gaasje om de vinger doen. Lukt het masseren zonder problemen, dan kunt u proberen om met een tandenborstel de tanden schoon te maken. Ook bestaat er een vingertandenborstel, dit is een soepel borsteltje dat over uw vinger past. Elke dag poetsen werkt het beste, ook omdat door elke dag te herhalen de training het snelste gaat. Geef echter niet op als u een dagje mist! Als u tenminste twee keer per week de tanden van uw dier poetst, heeft dat nog een positief effect op het gebit. Minder dan dat heeft helaas eigenlijk geen zin.

Laat uw hond poetsen niet toe dan kunt u medicinale kauwstaven (Kauwstrip van orozyme®) geven. Deze staven bevatten stoffen die bacteriegroei tegengaan en calcium uit het speeksel verwijderen waardoor er minder snel tandvleesontstekingen en tandsteen ontstaan.

Het is belangrijk om uw hond na herstel van de gebitsbehandeling brokken als hoofdvoeding te geven. Het kauwen op de brokken zorgt dat de tanden schoner blijven. U kunt kiezen voor een dieetvoeding (Dental® van Royal canin) met dezelfde voordelen als eerder genoemd bij de kauwstaven, daarnaast hebben de brokken een speciale structuur, grootte en vorm wat ervoor zorgt dat de tanden en kiezen tijdens het kauwen goed gereinigd worden. U kunt een poeder (Orozyme Bucco fresh®) door het eten geven. Orozyme® verhindert tandplak en zorgt voor een frisse adem.

Wilt u meer informatie over gebitsverzorging of lukt het niet om tanden te poetsen, lees hier verder.

 

gebit-hond

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.