Operatie informatie blad

Uw cavia hoeft op de dag van de narcose niet nuchter te zijn. U moet hem/haar gewoon eten en drinken blijven geven. Het is fijn als u wat van zijn eigen eten meebrengt wat uw cavia extra lekker vind, om te zorgen dat uw cavia zo snel mogelijk na de narcose weer gaat eten.

Narcoserisico

Bij de cavia is er een relatief verhoogd narcose risico ten opzichte van andere huisdieren. Dit komt door hun hogere stofwisseling, waardoor ze sneller af kunnen koelen. 
Ook is hun maagdarmsysteem gevoeliger voor narcose. Tijdens elke narcose komt de spijsvertering deels stil te liggen, en het is van het grootste belang dat deze weer zeer snel op gang komt. Wanneer het maagdarmsysteem van een cavia langer dan 48 uur stilstaat (door de narcose of doordat hij niet eet), kan er zo veel gasvorming in de darmen ontstaan dat de darmen niet meer in beweging kunnen komen. Dit is een levensbedreigende situatie. Uw cavia moet dan ook zo snel mogelijk na het wakker worden uit de narcose weer gaan eten.

Recovery

Wij maken de anesthesie voor uw cavia zo optimaal mogelijk, namelijk: zo kort mogelijk onder narcose. We zullen uw cavia ook zo snel mogelijk uit de narcose wakker maken zodat zijn darmen direct weer op gang kunnen komen. Ook wordt uw cavia in de couveuse gelegd om de lichaamstemperatuur op peil te kunnen houden. 

Maar de narcose blijft een aanzienlijk risico waarvan u bewust moet zijn.

 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.