Voeding voor de oudere kat

Statistisch gezien leeft een gecastreerde kat twee maal zo lang als een niet gecastreerde kat. Omdat hij zoveel ouder wordt loopt uw kat meer kans om ouderdomskwaaltjes te krijgen. Door het lagere activiteitsniveau neemt de spiermassa af, terwijl het vetweefsel zich ophoopt. De spijsvertering verloopt minder efficiënt en de eetlust van de kat kan verminderen door problemen met de tanden of verminderde geurwaarneming. Bij oudere katten komen nieraandoeningen en gewrichtsproblemen veel vaker voor dan bij hun jongere soortgenoten.

Belangrijke eigenschappen van een voeding voor de oudere kat:

  • Licht verhoogd energiegehalte, ter compensatie van een minder efficiënte spijsvertering
  • Goed verteerbare grondstoffen, ter compensatie van een minder efficiënte spijsvertering
  • Beperkt fosfor- en natrium gehalte, ter ondersteuning van de nierfunctie
  • Verhoging van het urinevolume, om blaasproblemen te voorkomen
  • Aangepast textuur van de brokken of paté in verband met gevoelig tandvlees

Gevoelige spijsvertering

Fructo-Oligo-Sacchariden (FOS = fermenteerbare vezels) en de Manno-Oligo-Sacchariden (MOS = niet fermenteerbare vezels) spelen een zeer belangrijke rol bij het beschermen van het darmslijmvlies en de darmflora. Niet fermenteerbare vezels stimuleren de darmpassage en helpen de vorming van haarballen te voorkomen door de afvoer van de dagelijks ingeslikte haren uit het spijsverteringskanaal te bevorderen.

De nierfunctie ondersteunen

Een verlaagd fosfor- en natriumgehalte helpt het optreden van chronisch nierfalen te vertragen.

Verhogen van urinevolume

Een oudere kat verplaatst zich minder vaak om te drinken en plast daarom ook minder. Doordat de urine langer in de blaas blijft wordt deze veel geconcentreerder en ontstaan de ideale omstandigheden voor de vorming van blaasstenen. Het ontstaan van blaasstenen begint met de vorming van kristallen in de urine. Deze kristallen kunnen uitgroeien tot blaasstenen en op den duur blaasontsteking en andere klachten veroorzaken.

Stimuleren van de eetlust en gebitsproblemen tegengaan

Een zeer smakelijke en makkelijk te kauwen voeding bevordert de opname van de dagelijks benodigde hoeveelheid. Brokjes met een speciale textuur zorgen ervoor dat de tand diep in het brokje kan doordringen, wat een schurend en reinigend effect heeft op het gebit. Natvoeding met een textuur als paté worden door katten volledig opgenomen, terwijl katten bij brokjes in saus de neiging hebben om alleen de saus op te likken.

De voeding ter bestrijding van ouderdomseffecten

Vrije radicalen leveren een belangrijke bijdrage aan het verouderingsproces. Zij zetten aan tot een reeks verbrandingsprocessen die verschillende celonderdelen, zoals de celwand, de celeiwitten of het DNA, beschadigen. Antioxidanten maken vrije radicalen onschadelijk, doordat ze de kettingreacties die leiden tot celbeschadiging blokkeren. Het is aangetoond dat bepaalde voedingsstoffen (vitamine E en C, polyfenolen, taurine en luteïne) in het lichaam als antioxidant kunnen werken en daardoor de effecten van celveroudering tegen kunnen gaan.

Behoud van gezonde gewrichten

Door toevoeging van chondroïtine, glucosamine en essentiële Omega-3 vetzuren wordt het kraakbeen versterkt en beschermd tegen beschadiging. Glucosamine stimuleert de vorming van soepel kraakbeen, daarnaast heeft glucosamine in beperkte mate ook een ontstekingsremmende werking.
Chondroïtine remt de schadelijke enzymen die voortdurend het kraakbeen afbreken

Een gezonde huid en glanzende vacht bevorderen

Toevoeging van hoogwaardige essentiële vetzuren, speciaal bewerkte (gecheleerde) sporenelementen (voor een betere opname in het lichaam) en vitaminen A, B en C zorgen voor een gezonde huid en glanzende vacht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.