Uveïtis

Uveïtis

Uveïtis is een ontsteking van het vaatvlies in het oog. De aandoening komt voor bij onder andere de hond, kat en konijn. Uveïtis is een gecompliceerde aandoening met verschillende vormen. De aandoening is vaak onderdeel van een algemeen ziekteproces.

Wat is uveïtis?

Uveïtis is een ontsteking van een of meerdere lagen van de uvea. De uvea is het vlies dat de bloedvaten van het inwendige oog bevat. De uvea verzorgt als het ware de binnenkant van het oog. De uvea bestaat uit verschillende onderdelen:

  • het regenboogvlies (iris): regelt de hoeveelheid licht die op het netvlies valt.
  • het straalvormig lichaam (corpus ciliare).
  • het vaatvlies (choroidea).

Uveïtis kan opgedeeld worden in verschillende vormen, afhankelijk van de lokalisatie:

  • Uveïtis Anterior: ontsteking van het voorste deel van de uvea. Hierbij is de iris ontstoken. Wanneer ook het corpus ciliare is aangetast dan spreken we van iridocyclitis.
  • Intermediaire Uveïtis: ontsteking van het middelste gedeelte van het oog.
  • Uveïtis Posterior: ontsteking van het achterste gedeelte van de uvea (choroidea) en soms ook het netvlies (retina).
  • Panuveïtis: inwendige ontsteking van het hele oog.

De indeling is belangrijk, omdat de verschillende vormen een verschillend verloop hebben.

uvëitis

Wat zijn de oorzaken van uveïtis?

Uveïtis kan ontstaan als gevolg van een stomp trauma tegen de oogbol aan, bijvoorbeeld bij een auto-ongeluk. Ook na perforatie van het hoornvlies ontstaat bijna altijd een uveïtis.

Vaak is een virus of bacterie de oorzaak van een uveïtis.
Bij honden kunnen onder andere hondenziekte (adenovirus), Rocky Mountain Spotted Fever (bacterie), de ziekte van Lyme (bacterie) en brucellose (bacterie) uveïtis veroorzaken.
Bij katten zien we soms uveïtis ontstaan na besmetting met Feline Leukemie Virus (FeLV), Feline Infectieuze Peritonitis (FIP), Feline Immunodeficiëntie Virus (FIV of kattenaids) en toxoplasmose (parasiet).
Bij het konijn komt uveïtis voor als bij besmetting door E. Cuniculi (parasiet).
Ook schimmels, algen en protozoa (bepaalde parasieten) kunnen uveïtis veroorzaken. Soms ontstaat een uveïtis ten gevolge van immuunreacties. Zo komt bij onder andere de Samojeed en Siberische Husky een aandoening voor waarbij de pigmentcellen in het oog aangetast worden door het eigen immuunsysteem. Ook kunnen tumoren in het oog uveïtis veroorzaken.

Welke symptomen zien we?

Uveïtis kan aan één of aan beide ogen voorkomen. De aandoening kan heel plotseling beginnen met een pijnlijk rood oog. In andere gevallen kan het dier juist geleidelijk aan waziger gaan zien, dit komt door het troebel worden van het oogvocht. De iris kan opzwellen en een vervorming van de pupil geven. Soms kunnen dieren met uveïtis licht niet goed verdragen, waardoor ze de ogen dicht gaan knijpen.
Alle vormen van uveïtis kunnen leiden tot een tijdelijke of blijvende vermindering van het zicht. Afhankelijk van de oorzaak kan het eenmalig zijn, of langdurig met af en toe opspelen van de klachten.

uveitis-hond

Hoe stellen we de diagnose?

Er is een goed oogonderzoek nodig om de diagnose te stellen. Van tevoren verwijden we de pupillen met een speciale oogdruppel. Het is bij het eerste bezoek lang niet altijd mogelijk om direct de diagnose te stellen. Vaak is verder onderzoek nodig zoals bloedonderzoek, echografie van het oog of analyse van het oogvocht. Dit moet bij een gespecialiseerd oogarts gebeuren.

Behandeling

Door de uveïtis te behandelen proberen we schade aan het netvlies te voorkomen. Indien mogelijk proberen we de onderliggende oorzaak te vinden, en een doelgerichte behandeling in te zetten.
Uveïtis behandelen we met ontstekingsremmers (corticosteroïden). Soms worden pupilverwijdende druppels voorgeschreven, om verkleving van de pupil met de lens te voorkomen.

uveitis

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.