Soezende katten

Katten slapen veel, gemiddeld 18 uur per dag. Dit is verdeeld over een lange diepe-slaap-periode, een aantal korte siësta's en wat dommelpartijen. Een uur per dag is hij bezig met lichaamsverzorging, een half uur om de maag te vullen en een half uur met gymnastiek en nagelverzorging. De rest van de tijd wordt gevuld met jagen, spelen en aandacht trekken. Tussen de 1 en 5 jaar leeftijd slapen ze echter minstens 4 uur minder.
De meeste huiskatten hebben een verzorgd leventje. Iedere dag je natje en droogje en een baas die vaak hele gesprekken met je voert en ook nog begrijpt wat ieder miauwtje betekent, is niet het avontuurlijke leven dat de wilde katten moeten leiden. Maar dat betekent niet, dat de aanleg tot zo'n natuurlijk leven niet in onze huiskatten aanwezig is.

Roofdier

Net als zijn wilde soortgenoot is een kat een roofdier, waarvan topprestaties verwacht worden. Zijn jacht op prooi bestaat niet uit langdurige achtervolgingen, waarbij de prooi uitgeput wordt, maar uit een explosie van snelheid over een zeer korte afstand. Hij moet het dus niet hebben van zijn uithoudingsvermogen.

Favoriete plek

Dat betekent dat katten het grootste deel van de dag kunnen soezen. Ze hebben daartoe favoriete plekjes die allemaal een ding gemeen hebben: warmte en veiligheid. Daartoe zoeken katten niet alleen lekker warme dekbedden uit, maar zijn ze ook dol op ligplaatsen op de verwarming of voor de open haard. Hun behoefte aan een veilige plek zorgt dat ze graag in een beschutte omgeving liggen of juist hoog, zodat ze goed uitzicht hebben over alles wat in hun omgeving gebeurt. De zonnige eigen plek in de vensterbank is dan ook een favoriete stek van heel veel katten. In warme landen doet de dakgoot daartoe goede diensten.

Bij de les blijven

Katten sluimeren, doen korte hazeslaapjes en slapen diep. Onderzoek heeft aangetoond dat ze ongeveer 30 procent van de tijd diep slapen, waarbij ze ook dromen, wat niet betekent dat ze hun omgeving vergeten. Hun zintuigen reageren even alert op de binnenkomende informatie als wanneer ze niet in dromenland zouden zijn. Dus al merkt u aan uw kat dat hij droomt, wat vaak zichtbaar is door kleine beweginkjes van de poten, oren of snorharen en hoorbaar is doordat hij soms mekkerende geluidjes maakt, dan betekent dat nog niet dat hem onverwacht onheil aangedaan kan worden. Hij blijft toch bij de les.

Gun uw kat dus na het eten een rustpauze. Een kat die net gegeten heeft, heeft rust nodig om zich schoon te maken en voor een kort slaapje ter bevordering van de spijsvertering.

soezende-kat

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.