De voeding na castratie of sterilisatie

Tijdens een castratie worden de hormoonproducerende organen verwijderd. Bij teven zijn dat de eierstokken die oestrogenen produceren, bij reuen de testikels die testosteron produceren.

Waarom zouden we castreren?

  • Teven zijn niet meer vruchtbaar.
  • De kans op baarmoederontstekingen is bijna geheel verdwenen.
  • Een vroege castratie vermindert het risico op tumoren van de borstklieren bij teven.
  • Reuen hebben een kleinere kans op prostaatproblemen en chronische voorhuidinfecties.

Wat zijn de nadelen?

Het grootste nadeel van castratie is dat het metabolisme van de hond totaal veranderd wordt. In plaats van een hoog (sport) metabolisme, wordt de stofwisseling veel langzamer - terwijl tegelijkertijd de eetlust en daardoor de voedselopname toeneemt.

Voor de operatie heeft uw hond veel energie nodig door de hoge stofwisseling, hij kan dus veel eten maar wordt niet snel dikker. Na de operatie wordt het metabolisme lager en daar is veel minder energie voor nodig. Na de castratie of sterilisatie heeft uw hond dus veel minder energie nodig. Als u na de operatie dezelfde hoeveelheid voeding blijft geven als voor de operatie, dan krijgt uw hond veel meer energie binnen dan nodig is. Alle extra energie wordt gebruikt voor vetopslag, wat uw hond dikker en dikker zal maken.

Voorkomen dat uw hond te dik wordt

Een manier om dikker worden na de operatie tegen te gaan is door minder energierijk eten te geven. We adviseren neutered junior/adult voeding van Royal Canin.
Deze voeding speciaal voor gecastreerde/gesteriliseerde honden heeft een verlaagd energiegehalte en hoog eiwitgehalte om overgewicht te voorkomen. Daarnaast heeft de voeding een hoog verzadigend effect om het hongergevoel weg te nemen. De eerste twee maanden na de operatie is de meest kritieke periode voor het ontstaan van overgewicht. Het is verstandig om direct na castratie de voeding aan te passen.

Probeer te voorkomen dat uw hond dikker wordt, want dat kost veel minder moeite dan een dikke hond te laten afvallen! Overgewicht beïnvloedt zeer veel orgaansystemen. Zo hebben dieren met overgewicht een groter risico op suikerziekte, op gewrichtsproblemen zoals artrose, op huidproblemen etc.

Voor meer informatie over voeding en het juiste gewicht voor uw hond kunt u altijd contact met ons opnemen. Dit kan met de dierenarts of met onze voedingsdeskundige.

 

 

 

 

 

 

 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.