Feestdagen?!

Heerlijk, de feestdagen staan weer voor de deur!
Het huis wordt feestelijk aangekleed, bezoek neemt een bosje bloemen mee en we besteden extra aandacht aan lekker eten en drinken. Daarom is het goed om weer even kort stil te staan bij het feit dat niet alles wat wij in huis halen gezond is voor ons huisdier.

Decoratie

Zorgt u ervoor dat onderin de kerstboom geen breekbare dingen of versieringen aan ijzerdraadjes hangen en bedenk dat de spar in de lijst van giftige bomen staat.
In de naalden zitten terpenen (vluchtige olie) die klachten geven wanneer ze opgegeten worden of als uw hond of kat water drinkt waar de naalden in liggen. Klachten die op kunnen treden bij inname zijn braken, diarree, irritatie van de mondholte en of keelholte.
Van de Kerstster is het sap van de stengels en bladeren giftig. Het veroorzaakt irritatie van het mondslijmvlies, braken, diarree, huiduitslag, lage temperatuur en longoedeem. De klachten gaan meestal vanzelf weer over.
In het kerststukje kunnen ook schadelijke planten verwerkt zijn:
Hulst: de besjes zijn giftig en geven misselijkheid, braken, diarree, hartritmestoornissen, slaperigheid en verlamming. Binnen een dag verdwijnen de klachten weer. Maretak is minder onschuldig dan hulst: het kan braken,diarree, grote pupillen, snelle zware ademhaling, shock en in sommige gevallen de dood tot gevolg hebben.

Brengt het bezoek een boeket bloemen of bloemstuk met lelies, aronskelken, narcissen, krokussen, amaryllis, hyacinten of tulpen mee, zet het dan zo neer dat uw huisdier er niet bij kan.

Voeding

Een aantal voedingsmiddelen die mensen zonder problemen kunnen nuttigen is voor huisdieren giftig. Let op als u de volgende producten in huis haalt:

Avocado veroorzaakt een ontsteking van de alvleesklier en hartklachten bij vele zoogdieren en vogels.

Honden en katten krijgen van uien, prei, bieslook en knoflook (in grote hoeveelheden) ernstige bloedarmoede.
Macademia noten en walnoten kunnen zwakte, dronkenmansloop, braken, sloomheid, hoge lichaamstemperatuur en verlamming veroorzaken 12 uur na inname. In de meeste gevallen verdwijnen de verschijnselen vanzelf binnen 24 tot 48 uur en is er sprake van volledig herstel.
Xylitol is een kunstmatige zoetstof die in light frisdranken, snoep, ontbijtkoek en bijvoorbeeld kauwgom zit. Bij honden heeft xylitol een andere werking dan bij mensen. Het zorgt ervoor dat er veel insuline vrijgegeven wordt in de bloedbaan waardoor het suikergehalte in het bloed van uw hond snel daalt en vanaf een half uur na inname geeft dit symptomen zoals braken, zwakte, toevallen, leverfalen en coma.

Gelukkig is het tegenwoordig vrij algemeen bekend dat chocolade giftig is voor dieren en specifiek voor honden. De schadelijke stof is theobromine
die door honden (en katten) veel langzamer in het lichaam wordt afgebroken dan bij mensen. En daarnaast wordt een deel weer uit de darmen en blaas opgenomen. De schadelijke stof blijft daardoor veel langer in het lichaam, wel tot 20 uur.
De eerst symptomen van een chocolade vergiftiging treden meestal 1 tot 4 uur na opname op maar kunnen tot 12 uur later optreden.
De symptomen kunnen individueel sterk variëren: braken, diarree, veel drinken, veel plassen, hyperactiviteit, rusteloosheid, incoördinatie, trillingen, toevallen, snelle hartslag, hartritmestoornissen, snelle ademhaling, koorts, hoge bloeddruk en zelfs coma. Door het hoge vetgehalte van chocolade kan er 24 tot 72 uur na opname bij de hond een alvleesklierontsteking ontstaan. Naast de individuele variatie in symptomen bij een vergiftiging blijkt er een groot verschil per hond te zijn bij welke hoeveelheid chocolade er problemen ontstaan. Er is daarom slechts een richtlijn om de ernst van de intoxicatie in te schatten. Milde verschijnselen treden op als per 5 kg lichaamsgewicht > 100 mg theobromide is ingenomen en ernstige verschijnselen als dit boven de 300 mg komt. Per 5 kg lichaamsgewicht komt dit dan overeen met milde verschijnselen bij  50 gram melkchocolade en 16 gram pure chocolade, ernstige verschijnselen als 150 gram melkchocolade of 50 gram pure chocolade ingenomen wordt. Voor een hond van 25 kg geldt dan 5 keer de genoemde hoeveelheden. Witte chocolade bevat een zeer lage hoeveelheid theobromide (0.009 mg per gram) en bij inname van grotere hoeveelheden is eerder het hoge vetpercentage een risico met diarree en mogelijk later alvleesklier problemen als gevolg.

Kerststol, krentenbollen en rozijnenbrood bevatten gedroogde druiven en in druiven zit een stof die giftig is voor de hond. Waarom druiven en rozijnen giftig zijn voor honden is onbekend en ook de gevoeligheid lijkt sterk te variëren Er zijn meldingen van vergiftiging bij 20 gram druiven en 3 gram rozijnen per kilogram lichaamsgewicht.
De eerste symptomen zijn braken en hyperactief gedrag in de eerste 6 tot 12 uur na inname. Na 24 uur wordt de hond juist heel sloom, heeft buikpijn en wil niet meer eten en drinken. Als niet ingegrepen wordt zullen de nieren na 48 uur stoppen met functioneren.

Als u vermoed dat uw dier iets verkeerds heeft gegeten, neemt u dan ten allen tijde contact met ons op om te overleggen. Als uw huisdier nog niet heeft gebraakt kunnen we besluiten om dit alsnog te doen als de opname nog kort geleden is (bij scherpe voorwerpen natuurlijk niet). Het zelf laten braken door zout in te geven mag niet!! Soms is een maagspoeling of vochttherapie noodzakelijk.

Twijfelt u of iets giftig is kunt u contact opnemen met het vergiftigingscentrum

(030-274 8888)

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.