Chocola giftig voor honden

Het basisingrediënt voor chocola is cacao. Cacaobonen worden gevormd door de cacaoboom, de bonen worden geroosterd, gepeld en vervolgens vermalen tot een cacaomassa.
In deze cacaomassa zitten bepaalde stoffen, namelijk alkaloïden. Voornamelijk theobromine is giftig voor de hond.
Alle chocolade bevat, afhankelijk van het merk en de soort chocola, een bepaalde hoeveelheid cacaomassa met daarin de theobromine. Pure chocola bevat het meest van deze stoffen en witte chocola het minst.

Hoeveelheid theobromine per gram product:

Witte chocola 0.009 mg
Melk chocola 1.5-2.2 mg
Pure chocola 4.5-16 mg

Waarom worden honden ziek van chocola en mensen niet?

Mensen kunnen deze stoffen zonder problemen snel verwerken. Honden en katten helaas niet; die hebben een lange tijd nodig om deze alkaloïden uit het lichaam te verwijderen. En bij het uitscheiden van theobromine uit het lichaam wordt het voor een deel weer opnieuw opgenomen via blaas en darmen. Zo worden deze giftige stoffen in het lichaam opgestapeld. Of de hond er ook ziek van wordt is afhankelijk van zijn eigen lichaamsgewicht en van de soort en de hoeveelheid chocola die hij opgegeten heeft.

En katten?

Katten kunnen ook absoluut niet tegen deze stoffen. Ze zullen misschien uit zichzelf niet zo snel chocola eten, maar u mag het ze beslist niet geven. Vooral kittens zijn er erg gevoelig voor.

De verschijnselen van een chocolade vergiftiging

Theobromine stimuleert het centraal zenuwstelsel, hart en ademhalingsstelsel, ook stimuleert theobromine het samentrekken van skeletspieren en de hartspier. Pas na 10 uur is het ingenomen theobromine volledig geabsorbeerd, vaak zien we na 4-24 uur al symptomen, en dit kan tot 72 uur aanhouden.
Als symptomen zien we onder andere:

  • (bloed) braken
  • een gevoelige buik
  • veel drinken, meer plassen
  • onrust, opwinding
  • speekselen
  • een te snelle hartslag
  • coördinatie stoornissen

Bij erge vergiftiging zien we onder andere versneld ademen, diarree, urine-incontinentie, blauwverkleuring van de slijmvliezen, een te hoge temperatuur, rillingen, stuiptrekkingen en hartritmestoornissen tot zelfs de dood.

Wat moet u doen?

Wanneer uw hond toch chocola heeft opgegeten, is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts om te overleggen wat er gedaan moet worden. Hou de verpakking bij de hand. Bij een te hoge inname van theobromine (>20 mg/kg lichaamsgewicht) raden we een behandeling aan. We zullen vragen naar het ras en gewicht van uw dier, het moment van inname, de hoeveelheid en soort chocola en eventueel de ziektegeschiedenis.

Natuurlijk is het altijd beter om te voorkomen dat uw hond chocola eet. Laat het daarom dus nooit onbeheerd achter.

chocolade-giftig-honden

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.