De kater

Kittens worden op ongeveer 6 maanden leeftijd volwassen, ze kunnen dan ook geslachtsrijp worden. Sommige kittens zijn echter al vanaf 4 maanden geslachtsrijp. Pas op een leeftijd van 14 maanden zijn alle botten uitgegroeid en op ongeveer 3 jarige leeftijd zijn ze volledig volgroeid.

Geslachtsrijp en katergedrag

Katers kunnen katergedrag gaan vertonen als ze geslachtsrijp worden. Dit kan zich op verschillende manieren uiten: hij kan beginnen met zijn territorium te markeren door middel van sproeien. Dit kan hij in de tuin doen, maar helaas valt ook de binnenkant van uw huis onder het territorium van uw kater. De urine van ongecastreerde katers heeft een penetrante, onaangename geur, de zogenaamde katerlucht. Typerend voor sproeien is dat het tegen verticale oppervlakten gedaan wordt met een snel bewegende staart. Zijn territorium zal ook beschermd moeten worden tegen andere katers, er zal dus vaker gevochten worden. Hierdoor kunnen vechtabcessen ontstaan, waarvan ze ziek kunnen worden. Uw kater kan ook op zoek gaan naar de vrouwen, waardoor hij meerdere dagen op pad kan gaan en echt rond kan gaan zwerven.

Castratie van de kater

Behalve de echte fokkaters worden eigenlijk bijna alle huiskaters gecastreerd. Dit wordt met name gedaan om het vervelende katergedrag (zie hierboven) te voorkomen. Katers kunnen vanaf zes maanden gecastreerd worden, maar liever wachten wij tot ongeveer acht maanden leeftijd.
Het is van belang om niet te lang te wachten met de castratie als uw kater katergedrag begint te vertonen, ze kunnen dit vervelende gedrag namelijk aanleren. Castratie helpt in zulke gevallen niet meer, met als gevolg dat de ex-kater hardnekkig in huis blijft plassen.
De castratie bij de kater is een relatief kleine ingreep, de buikholte hoeft hierbij niet geopend te worden. De testikels worden in zijn geheel verwijderd. Voor deze ingreep worden geen hechtingen gebruikt.
Bij sommige katers zijn de testikels niet goed ingedaald, dit kan tijdens het onderzoek opgemerkt worden en we zullen dan met u bespreken wat dat inhoudt voor de operatie.

Nazorg na de castratie

Het is verstandig om uw kat na de castratie een aantal dagen binnen te houden. Voor een kater adviseren we 3 dagen en voor een poes het liefst 10 dagen. Ook moet geprobeerd worden ze rust te geven, maar dat gaat meestal erg lastig bij katten.
Verder is het van belang dat ze de dag na de operatie weer eten en drinken, als dat niet het geval is, dan moet u contact met ons opnemen. Neem altijd contact met ons op als u het niet vertrouwt!!

Twee katten in huis

Let er goed op als u een jonge poes en een jonge kater in huis heeft. Als ze geslachtsrijp zijn, dan zullen ze gaan dekken!! En ze kunnen al geslachtsrijp zijn voor 6 maanden leeftijd. Bij katten maakt het ook niet uit of het broer en zus zijn, dus ook dan moet u het goed in de gaten houden!
Er moet dan tijdig worden ingegrepen om dit te voorkomen, middels bijvoorbeeld een operatie. Maar ook na de castratie kan een kater een aantal dagen nog vruchtbaar zijn, dus zet hem niet te snel bij ongesteriliseerde vrouwen!

Last van de haren van uw kat?

Chippen tijdens de castratie

Als u uw kat graag wil laten chippen, dan is het een heel goed tijdstip om dat tijdens de castratie te doen. Ze voelen er dan niets van. U krijgt ook korting op de chip als we het tijdens een narcose doen.

Voeding na de castratie

Na de sterilisatie en castratie verandert de stofwisseling van uw kat. Hierdoor zullen katten sneller dikker worden als u dezelfde hoeveelheid voer blijft geven. Uiteraard kunt u dit voorkomen door de kat voeding te geven speciaal voor gecastreerde katten. In deze voeding zitten minder calorieën.

Een afspraak maken

Wilt u uw kater of poes laten helpen dan moet u altijd een afspraak maken. Op de dag van de operatie moet u uw kat 's morgens tussen 8.30 en 10.00 uur nuchter brengen. Uw kat mag dan weer dezelfde dag in de middag naar huis. Voor de kat is het prettig als u een dekentje of trui van u zelf met uw vertrouwde geur mee geeft.

kater

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.